Nasva tuulik tugevat tuult ei talu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Augustis Saaremaale Nasva jahisadama kaile paigaldatud tuulegeneraator lülitub automaatselt ise välja, kui tuult on enam kui 15 meetrit sekundis.

Nasva jahisadama kaile paigaldatud tuulegeneraator alustas tööd augustis, kuid on sealtmaalt suure osa ajast puhanud, sest esinenud on mõningate osade purunemisi ning sellest tulenevaid asendustöid, kirjutab Meie Maa.

Põhiprobleemiks on hetkel hoopis tuuliku vähene võimsus, sest kohe tuult on rohkem kui 15 m/s, keerab tuulik ennast nö tuulest välja ehk sisuliselt lülitab ennast ise välja. «Hetkel näiteks töötab tuulik stabiilselt, aga viimastel nädalatel on üldiselt olnud üsna vali tuul,» tõdes Nasva Jahtklubi juhatuse esimees Meelis Saarlaid.

Saarlaid mõtiskleb siiski parema lahenduse suunas. «Oleme loomulikult mõelnud, et võimsust jääb väheks. Koerus, kus tuulikut algselt katsetati, on mõistagi märksa tasasemad tuuled. Mõte on siiski püüelda selle poole, et generaator töötaks tormis kasvõi aeglasemate pööretega. Loodetavasti leiavad IT-mehed mingi mooduse. Sest milleks siis tuulegeneraator, kui see tuulega ei tööta...? Tavatuuliku puhul on 15-20 m/s võib-olla just kõige energiatootlikum vahemik,» rääkis ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles