Lihulas tahetakse kolm väikekooli kinni panna

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsküla algkooli direktor Pille Kaisel.
Metsküla algkooli direktor Pille Kaisel. Foto: Reporter.ee

Läänemaal Lihulas plaanivad vallajuhid liita koolijuhtide ja kogukonna selja taga kõik valla koolid ühte suurde perre.

Volikogu plaan on liita väikesed ja heade õpitulemustega nišikoolid – Tuudi ja Metsküla algkooli ning erivajadustega lastele mõeldud Kasari algkooli – Lihula gümnaasiumiga, et halva mainega suuremat kooli päästa, vahendab Reporter.ee.

Koolide sulgemine puudutab 30 inimest, kes hakkavad suure tõenäosusega valla töötute armeed täiendama. Metsküla algkooli direktor Pille Kaisel ütles, et väikekoolide esindajatega pole asja üldse arutatud ning tänaseni pole koolijuhte vallajuhtide eelnõust teavitatud.

Lihula vallavanem Riho Erismaa põhjendas eelnõu sellega, et õpilaste arv Lihula vallas on väike ja ülal tuleb pidada kolme väikest ning üht suurt kooli. Vald väidab, et kolmele koolile ei jätku lapsi, kuid Kaiseli sõnul on Metsküla kooli õpilaste arv viimasel kümnel aastal stabiilne olnud ja püsib sündivaid aastakäike vaadates samas suurusjärgus ka järgmised kümme aastat.

Koolide liitmine tähendab, et Lihula gümnaasiumisse koonduks nii väikekoolide heade õpitulemustega kui Kasari kooli erikohtlemist vajavad lapsed. Kasari põhikooli direktor Karin Saare rääkis, et nende kooli eripäraks on õpilaskodu ja see, et lapsed tulevad sinna üle terve Läänemaa ning ka Tallinnast, Are vallast, Rakverest ja Hiiumaalt. «Üle poole meie kooli õpilastest on hariduslike erivajadustega ja mis nendest lastest saab, on tume tulevik,» tõdes ta.

Vallajuhid väidavad ka, et Lihula gümnaasiumis on paremad õpitingimused ning sealne keskkond õpetab lapsi paremini suhtlema.

Haridusministeeriumi esindaja sõnul toetab riik pigem väikeste gümnaasiumide kui väikeste algkoolide sulgemist ning Lihula vallavanemaga on plaanis enne volikogu istungit sel teemal rääkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles