Hanso: Obama on oma seisukohti Iisraeli kasuks radikaalselt korrigeerinud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

Lähis-Ida asjatundja ja Rahvusvahelise Kaitseuuringute keskuse eksperdi Hannes Hanso sõnul on USA president Barack Obama viimasel ajal oma seisukohti Lähis-Ida küsimuses Iisraeli kasuks radikaalselt korrigeerinud.

«Obama on oma seisukohti üsna radikaalselt korrigeerinud Palestiina kahjuks ja Iisraeli kasuks, kuna presidendivalimised USAs on lähenemas ja ilma mõjukate juudiringkondade toetuseta on nende võitmine raske, veel mais võttis Obama sõna hoopis teises toonis,» meenutas Hanso ETV saates «Välisilm».

«Palestiinlased ütlevad, et poleks seda sammu ühepoolselt teinud, kui neil oleks olnud mingigi võimalus Iisraeliga läbirääkimiseks, aga 20 aastat on läbi räägitud ning lõpuks alati tupikusse tagasi jõutud,» meenutas Hanso.

«Frustratsioon ja lootusetus iseloomustab kogu seda protsessi, 122 ÜRO liikmesriiki, sealhulgas 9 euroliidu liiget, on Palestiinat juba ju tunnustanud, miks ei võiks see riik siis olla ÜRO täieõiguslik liige, Mahmoud Abbasi eesmärk oligi see, et täna me räägime kõik Palestiinast, see oli Abbasilt väga võimas liigutus,» leidis Hanso.

«See ühepoolne samm, mida mõned nimetavad väljapressimiseks, võib olla samm, mis paneb rahuprotsessi ja läbirääkimiste masinavärgi uuesti tööle ja rahvusvaheline üldsus pöörab asjale jälle tähelepanu,» uskus Hanso.

«Riiki on palestiinlastele mitu korda lubanud ka ameeriklased: George W. Bush on öelnud, et loodab näha Palestiina riiki, ka Obama on seda lubanud, et nad saavad ÜRO 194. liikmesriigiks, ka Iisrael on pidanud sellega arvestama, et varem või hiljem see juhtub,» leidis Hanso.

Ilves: kas Palestiina kontrollib oma territooriumit?

«Kui mäletame omaenda ajalugu, siis takistus meie iseseisvuse de facto tunnustamisele oli, kas me ise kontrollime oma territoorimi, see on küsimus ka Palestiina puhul, et kui ühelt poolt öeldakse, et kontrollime oma territoorimi, ja siis teisalt, et me ei saa midagi neist rakettidest, mis tulevad meie territooriumilt ja on suunatud ühe teise riigi vastu, siis kas see riik kontrollib oma territooriumi?» küsis president Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles