Sisekaitseakadeemia sai aasta keeleteo peapreemia

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta keeleteo tunnuskirjaga poseerivad idee autor, sisekaitseakadeemia keelekeskuse
lektor Kai Veispak-Rawlings ja projektijuht Marek Link.
Aasta keeleteo tunnuskirjaga poseerivad idee autor, sisekaitseakadeemia keelekeskuse lektor Kai Veispak-Rawlings ja projektijuht Marek Link. Foto: Sisekaitseakadeemia

Üleeuroopalise keelepäeva raames tunnustati sisekaitseakadeemia keeleroboti projekti ning anti üle aasta keeleteo peapreemia tunnuskiri.

Keelerobot on innovaatiline keeleõppe tarkvara, mis on mõeldud politsei- ja piirivalve ning teiste sisekaitseliste erialade ametnike võõrkeelse verbaalse kommunikatsiooni tõhustamiseks, teatas sisekaitseakadeemia pressiesindaja.

Tunnuskirja võttis vastu keeleroboti projektijuht, sisekaitseakadeemia innovaatiliste haridustehnoloogiate keskuse juht Marek Link, kelle sõnul annab keelerobot võimaluse iseseisvalt omandada võõrkeelset erialast terminoloogiat ja ühtlustada piiripunktis töötavate ametnike keeletaset.

«On mõeldamatu, et piirvalvur omandaks suure osa maailmas kasutatavatest keeltest selleks, et tulemuslikult toime tulla võõrkeelt rääkiva külalisega. Keelerobot võimaldab iseseisvalt selgeks saada esmased tööks vajalikud fraasid ja väljendid mida vajatakse piiriületustoimingutel,» sõnas Link.

Hetkel on programm kasutatav vaid inglise keeles, kuid üsna peatselt lisanduvad sinna suuremad keelegrupid, mis on hetkel toetatud foneetika ja hääldusprogrammidega.

Sisekaitseakadeemia rektori Lauri Taburi sõnul on auhinna saanud keeleroboti prototüübi vastu huvi üles näidanud mitmete Euroopa riikide sisejulgeolekuteenistused.

«Eelkõige avab keelerobot kindlasti uudseid võimalusi Euroopa piirivalveagentuuri Frontex partneritele, kes on ka lahenduse vastu enim huvi üles näidanud. Kuid tulevikus pole välistatud ka lahenduse laiatarbekasutusse toomine,» avas projekti tulevikuplaane rektor Tabur.

Keelerobot on keeletuvastusel põhinev virtuaalne õpikeskkond, mis valmis sisekaitseakadeemia Innovaatiliste haridustehnoloogiate keskuse ja SKA keelekeskuse koostöös Tallinna Tehnikaülikooli ja OÜ Juku Labiga. Keeleroboti eesmärgiks on tõsta politsei-ja piirivalve ja teiste sisekaitseliste erialade esindajate ametnike võõrkeelse verbaalse kommunikatsiooni tõhusust läbi interaktiivse koolituskeskkonna loomise ja rakendamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles