Prantsuse politsei ajas laiali mustlaste laagri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Marseille' mustlaslaagris.
Politseinikud Marseille' mustlaslaagris. Foto: SCANPIX

Inimõiguslased on pahased Prantsuse politsei peale, kes korraldas täna Marseille's haarangu 200 mustlasele.

Operatsioonis osales umbes 150 politseinikku, ebaseaduslikust laagrist väljatõstetute seas oli ka lapsi ja imikuid. Vägivalda toime ei pandud, kuid kohaliku inimõiguslase Bernard Eynaud' sõnul oli haarang agressiivne, vahendas AFP.

Mustlaspered elasid haagissuvilates ja hurtsikutes raudtee ääres. Paljud täna kinnipeetutest saadetakse tõenäoliselt tagasi Rumeeniasse või Bulgaariasse, kui nad ei oska tõendada, et suudavad enda eest Prantsusmaal viibides hoolt kanda.

Vaatlejate sõnul on mustlaslaagri likvideerimine osa hoogu koguvast Prantsuse presidendikampaaniast. Kuna Nicolas Sarkozy teeb oma kampaania keskseks teemaks eeldatavasti julgeoleku, soovib ta kriitikute väitel võita parempoolsete valijate hääli ebaseaduslikult riigis elavaid mustlasi Prantsusmaalt välja saates.

Siseminister Claude Guéant kuulutas sel kuul alanuks pealetungi «mustlaskuritegevuse» vastu, öeldes, et iga kümnes Pariisis kohtu ette toodav isik on mustlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles