Täna möödus 90 aastat esimesest Eesti lipu heiskamisest Pika Hermanni tornis

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika Hermani tornis lehviv sinimustvalge.
Pika Hermani tornis lehviv sinimustvalge. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Riigikogu ja Eesti Lipu Selts korraldasid täna Toompea lossi aias Pika Hermanni jalamil riigi- ja rahvuslipu piduliku austamise.

Riigikogu liige, Eesti Lipu Seltsi esimees Trivimi Velliste avas piduliku tseremoonia ajaloolise meenutusega sinimustvalge lipu heiskamisest.

Täna möödus 90 aastat sinimustvalge lipu püsivast heiskamisest Pika Hermanni torni.

Eesti lipp heisati 1918. aasta jõulukuu 12. päeval kell kolm pärastlõunal – kriitilisel silmapilgul, mil Briti kuninglik kergeristlejate eskaader oli just jõudnud Tallinna lahte ja toonud pöörde Vabadussõjas võitleva rahvaväe meeleollu.

Velliste pöördus kohalolijate poole: «Ka praegu on kell umbes kolm ja ka täna – 90 aastat hiljem – on juba hämar ning peagi on lipu langetamise aeg. Aga kui me roniksime hetkeks torni ja vaataksime juhuslikult mere poole – näeksime me taas mõjuvat vaatepilti - Briti sõjalaeva. Tuleva aasta 4. juunil pühitseme Eesti Lipu 125. sünnipäeva. Tundkem rõõmu, et saame seda teha vaba rahvana – ka siin, selle torni jalamil, mis sümboliseerib Eesti riiki.»

Riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland rõhutas sinimustvalge lipu tähtsust Eesti rahvale.

«Meie lipp on meie vabaduse sümboliks, mis kaunistab meie kodusid. Me oleme olnud õnnelikud ja tundnud suurt rõõmu kui rahvusvahelisel areenil on heisatud Eesti lipp meie olümpiasangarite auks, meie liitumisel Euroopa Liidu ja NATOga,» ütles Ojuland.

Sinimustvalge lipu auks mängis kaitseväe orkester, laulsid Eesti Kooriühingu koorid. Pidulikul tseremoonial oli üles rivistatud kaitseliidu, noorkotkaste ja kodutütarde auvahtkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles