Läti president viivitab otsusega

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš.
Läti president Andris Bērziņš. Foto: SCANPIX

Läti president Andris Bērziņš pole endiselt nimetanud peaministrikandidaati, kuid kohtub täna ja homme isiklikult kõigi parlamenti pääsenud erakondade esindajatega.

Täna kohtub riigipea peamiselt venekeelse elanikkonna huve esindava Koosmeele Keskuse, oma eelkäija Valdis Zatlersi Reformierakonna (ZRP) ja praeguse peaministri Valdis Dombrovskise juhitava Ühtsuse esindajatega, vahendas lõunanaabrite uudistevõrk LETA presidendi kantselei teadet.

Bērziņš kohtub mainitud erakondade esindajatega eraldi. Esimesena võivad oma positsioone tutvustada 17. septembri erakorralised parlamendivalimised võitnud Koosmeele Keskuse esindajad, kellele järgnevad vastavalt valimistulemustele ZRP ja Ühtsus.

Homme kohtub riigipea rahvusliku bloki Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK ning Roheliste ja Põllumeeste Liidu delegatsioonidega.

Seni on koostööleppeni jõudnud ZRP ja Ühtsus, kellel on parlamendis kokku 42 kohta, mistõttu vajavad nad veel ühte koalitsioonipartnerit. Kuigi mõlemad erakonnad on läbirääkimisi pidanud Koosmeele Keskusega, räägitakse üha enam vastasseisust vene erakonna kaasamise vastu.

Paljud poliitikavaatlejad peavad Koosmeele Keskuse kõnelustele kutsumist vaid pelgalt sümboolseks žestiks ning arvavad, et lõpuks kaasatakse valitsusliitu rahvuslaste liit Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK. Kolmel erakonnal oleks seimis kokku 56 kohta.

Bērziņš on varem öelnud, et Läti arengu huvides on võimalikult lai koalitsioon, mida juhiks kogenud valitsusjuht. Läti meedia teatel president pärast tänaseid kohtumisi peaministrikandidaati veel ei avalikusta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles