Lukas: last peab saama ilma vanema loata teise kooli saata

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas
Tõnis Lukas Foto: Peeter Langovits

Probleemsete kooliõpilaste ohjamiseks tuleks seadust muuta nii, et selliseid lapsi saaks ilma vanema nõusolekuta teise kooli üle viia, leidis endine haridusminister Tõnis Lukas.

Tänane Postimees kirjutas Tallinna Linnamäe vene lütseumi 5. klassi poisist, kes on kaasõpilastega vägivaldne ning kähmles hiljuti ka ühe lapsevanemaga. Poisi korrale kutsumiseks ei ole kool ega ametnikud suutnud seni lahendust leida, samuti pole lapse ema kuigi koostööaldis.

«Tegelikult praegu, kui psüühilisi kõrvalekaldeid ja kasvatusprobleeme tuleb aina juurde ja need muutuvad mitmekesisemaks, tuleks kaaluda seadusemuudatuse tegemist, mis annaks võimaluse vanema tahte vastaselt lapse ümberpaigutamiseks mõnda teise kooli, ilma et laps oleks süüteoga hakkama saanud,» ütles endine haridusminister ja praegune riigikogu liige Tõnis Lukas.

Ta lisas, et seadust tuleks seejuures muuta nii, et sellist otsust poleks väga lihtne teha. «Igal juhul tuleb kõik eelnevad võimalused ära kasutada,» kinnitas saadik. Lukase arvates tuleks sellise otsuse langetamiseks moodustada vastavatest spetsialistidest komisjon, kus kindlasti peaks osalema ka õiguskantsler kui laste ombudsman.

Lukase arvates on sel juhul olemas kaks lahendust. Esimene variant oleks laps saata erivajadustega laste kooli, kui tema olukord seda nõuab. «Võib juhtuda, et spetsialistide koostöös leitakse, et piisab sellest, kui laps paigutada lihtsalt uude keskkonda, kus tema ümber ei ole need näod, keda ta enda vaenlaseks peab. Sel juhul võib uus algus uues keskkonnas probleeme lahendada.»

Endine minister lisas, et üldjuhul viimane variant lahendabki probleemi ja seda kasutatakse üsna sageli. «Vanemad ise viivad oma lapse teise kooli ja asjad laabuvad, aga probleem tekib siis, kui vanemad pole sellega nõus,» tõdes saadik.

Lukas toonitas, et lapse probleemid tuleb lahendada enne, kui ta muutub teistele ohtlikuks. «Kui vanem on põhitakistus, siis tuleb mitte käega lüüa, vaid tuleks luua sellised tingimused, et erilistel juhtudel paigutada laps teise kooli ilma vanema nõusolekuta,» sõnas saadik.

Lukase sõnul on selleks vaja paari seadust muuta. Küsimusele, kas ta võtab seadusemuudatuse tegemise enda peale, vastas riigikogulane, et keskkonnakomisjoni esimehena ei teeks ta seda, kuna tal pole selleks «viisakaid volitusi».

«Ma pöörduksin spetsialistide ja haridusministeeriumi poole. Kindlasti pöörduksin sotsiaal- ja justiitsministeeriumi poole, kes on mõnel üksikjuhtumil väga jäigad, nägemata, et selle ümber on palju laiem teemade ring,» rääkis Lukas. Ta lisas, et kui justiits- ja sotsiaalministeerium oleksid sellise erandliku lähenemisega nõus, siis seadusemuudatus saaks ka seaduseks.

«Jah, ma võin seda öelda, et kindlasti ma tõstan selle teema, aga teisest küljest - meil on siin terve kultuurikomisjon. See tunduks väljakutsuva käitumisena, kui hakkan algatama haridusalaseid seadusi,» sõnas saadik. «Ma arvan et see töösse võetakse ja ma pöördun omalt poolt ka kultuurikomisjoni poole selle algatusega,» lisas ta.

«Idee on ajakirjaniku meilist nähtuvana liiga värske ja ilma põhjalikumate selgitusteta selle sisu ja korralduse osas, seetõttu ei ole võimalik anda ühest hinnangut niisuguse seadusemuudatuse vajalikkuse ega ka õiguskantsleri kui lasteombudsmani osalemise kohta niisuguses komisjonis, kuid Õiguskantsleri Kantselei laste õiguste osakond on nõus osalema selle idee edasises arutelus, juhul kui seda peaks toimuma,» teatas õiguskantsleri kantselei pressiesindaja.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles