Allkirjade kogumine päästis väikekooli sulgemisest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsküla algkooli ammune direktor ja praegune Tallinna reaalkooli direktor Gunnar Polma ning sama kooli kooliteenija ja näiteringi juhendaja Ene Ploom.
th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES
Metsküla algkooli ammune direktor ja praegune Tallinna reaalkooli direktor Gunnar Polma ning sama kooli kooliteenija ja näiteringi juhendaja Ene Ploom. th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES Foto: Toomas Huik/Postimees

Avalikkuse surve alla sattunud Läänemaa Lihula vald otsustas esialgu loobuda plaanist Metsküla algkool järgmisest sügisest kinni panna.

«Õnneks on see lahing võidetud, kuid üle-eestiline sõda väiksemate maakoolide kaitseks tuleb viia sama võidukale lõpule kui juhtus Lihula vallas, kus seekord jäi peale terve talupoja mõistus. Nimelt eile õhtul otsustas Lihula vallavalitsu ellu kutsuda erikomisjon, kes analüüsib olukorda kohalikus haridusvõrgus ning kolme väikekooli liitmine Lihula Gümnaasiumiga võeti päevakorrast maha kuni 2013.a,» kirjutab Mark Soosaar allkirjade kogumise lehel petitsioon.ee, kuhu tänaseks oli väikekooli sulgemise vastu antud 460 allkirja.

Soosaare sõnul ei tohi unustada, et õpilaste arv Eestis jätkuvalt väheneb. «Kui oleme silmitsi vajadusega koolide arvu vähendada, siis soovitan seda teha kõigepealt suuremates linnades,» kirjutab ta ja toob näite, et kui Pärnu Raeküla või Ülejõe lapsed peaksid hakkama käima mõnes südalinna koolis, siis pikeneb nende koolitee vaid mõne ühistranspordiga kaetud kilomeetri võrra ning vaevalt selle pärast pere teise linna kolib.

«Kaugemate maakoolide sulgemine paneb aga lapsi ületama väga pikki vahemaid, kus ühissõiduk liigub vaid -üks-kaks korda päevas. Näiteks Pärnumaa läänepoolsest osast (Varbla, Tõstamaa) on linna 50-60 km ja kui sealt peaks lapsed linnas hakkama koolis käima, siis tõenäoliselt lahkuvad ka nende vanemad oma ääremaastunud elukohast,» tõdeb Soosaar.

Lihula vallavalitsus otsustas septembri keskel liita kolm kohaliku väikekooli (Metsküla, Tuudi ja Kasari) Lihula gümnaasiumiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles