Leedu-Austria tüli on lahenemas

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedulane meeleavaldusel Vilniuse Austria saatkonna juures pärast Mihhail Golovatovi vabastamist.
Leedulane meeleavaldusel Vilniuse Austria saatkonna juures pärast Mihhail Golovatovi vabastamist. Foto: SCANPIX

Viini ja Vilniuse vahel suvel puhkenud diplomaatilise tüli tõttu tagasi kodumaale kutsutud Leedu suursaadik Giedrius Puodžiūnas naaseb oma ametipostile.

Otsuse juulis KGB endise polkovniku Mihhail Golovatovi juhtumi tõttu tagasi kodumaale kutsutud Leedu suursaadik tagasi Viini saata langetas Leedu välisministeerium, vahendas uudistevõrk ELTA.

Austria võimud vahistasid 1991. aasta Vilniuse veresaunas kahtlustatava Golovatovi vastavalt Leedu orderile juuli alguses. Lasid ta aga siis imekiiresti vabaks enne, kui Leedu jõudis esitada Golovatovi jätkuvaks kinnipidamiseks vajalikke dokumente.

See põhjustas kahe riigi vahel tüli, mille põhjuste selgitamiseks ja erimeelsuste lahendamiseks alustasid pooled kõnelusi.

Leedu välisministri Audronius Ažubalise kinnitusel on andsid kahe riigi justiitsministrid möödunud nädalal allkirjad dokumendile, milles Austria lubas tõstatada vahistamisorderi protseduuride ülevaatamise küsimuse Euroopa tasemel.

Ažubalise sõnul on Austria Leedu palveid selles küsimuses kuulda võtnud.

«Ma usun, et see Leedu jaoks eriti valulik juhtum oli Euroopale hea õppetund ning tugevdas solidaarsust. Kuid me ei tohi loobuda võitlusest selle nimel, et Euroopas oleks ühine vaatepunkt ajaloole,» arvas Ažubalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles