Kerkivad hinnad sunnivad kaitseväge toiduraha tõstma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelase päevane toidunorm
Kaitseväelase päevane toidunorm Foto: Sille Annuk / Postimees

Aina kõrgemale kerkivad toiduainete hinnad sunnivad kaitseväge tõstma väliõppustel osalevate kaadrikaitseväelaste toiduraha.

Kooskõlastusringile saadetud eelnõu kohaselt on kaadrikaitseväelaste uus toiduraha arvestuslik suurus on 5,55 eurot ööpäevas. Hetkel on selleks 4,60 ning summa tõstmist põhjendatakse toiduainete hinnatõususuga. Seletuskirja kohaselt on toiduraha suuruse muutmine vajalik tagamaks toiduainete hankimisel ja toitlustamise korraldamisel uute riigihangete korraldamisel piisav rahaline kate.

Kaitseväe Logistikakeskus on analüüsinud toidu päevaraha suurust erinevate toiduainete hanget toidugruppide kaupa ning igapäevaselt on kasutatavate toodete hinnad võrreldes 2008. aastaga teinud järgmise hinnatõusu:

kartul – hinnatõus kokku 45 protsenti
kapsas – hinnatõus kokku 10 protsenti
õun – hinnatõus kokku 15 protsenti
leib, sai – hinnatõus kokku 33 protsenti
toiduõli – hinnatõus kokku 16 protsenti
makaron – hinnatõus kokku 35 protsenti
suhkur – hinnatõus kokku 23 protsenti

Lisaks on märgatava hinnatõusu on teinud kohv ja tatar, mille hind on kasvanud vastavalt 79 ja 122 protsenti.

Järgnevatel aastatel kasvab toiduraha arvestuslikku piirmäära suurenemise tõttu kaitseväe kulu kaadrikaitseväelaste toitlustamiseks võrreldes käesolevaks aastaks planeerituga ligikaudu 600 000 eurot. Vastav kulu on planeeritud kaitseväe 2012. aasta eelarvesse.

Kehtiva määruse kohaselt on väliõppus on õppus, mis toimub välitingimustes ja millest osalejate toitlustamine korraldatakse väliköögist või kuivtoidupakkidega. Kaadrikaitseväelasele tagatakse tasuta toitlustamine väliõppusel, mis kestab järjestikku üle 24 tunni. Joogivesi kuni kolm liitrit ööpäevas tagatakse kaadrikaitseväelasele koos tasuta toitlustamisega väljaspool ööpäevase toiduraha määra.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles