«Vabariigi kodanikud»: kriisi ajal populism ei aita

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Vabariigi kodanikud» saatejuht Aarne Rannamäe.
«Vabariigi kodanikud» saatejuht Aarne Rannamäe. Foto: Raigo Pajula

Tänases saates «Vabariigi kodanikud» arutleti demagoogia abil odavat populaarsust taotlevate poliitikute üle.


Reklaamiärimehe Marek Reinaasi sõnul on «ühiskonna mentaalsuse juhtimine» poliitikute üks peamisi ülesandeid, kuid kuu enne valimisi korraldatud poliitkampaaniad pole edukad. Sotsioloog Andrus Saar vaidles sellele vastu ja tõi näiteks Res Publica jõulise esiletõusu 2003. aastal toimunud riigikogu valimistel.

Saare hinnangul on poliitilise õhu müümine võrreldes 90ndatega muutunud märksa sagedasemaks, kuid Enstüklopeediakirjastuse peatoimeta Hardo Aasmäe arvates võetakse loosungite juttu Eestis liiga tõsiselt.

«Mida andetum on valitseja, seda rohkem peab ta pöörduma populismi päästerõnga poole,» ütles Aasmäe, kelle sõnul pole populism ja riigimehelikkus ilmtingimata vastandid. Ta ennustas, et populism ja riigimehelikkus muutuvad tulevikus märksa äratuntavamaks, sest riigi juhtimine on looming ning keerulistes olukordades populism ei aita.

Euroopa Parlamendi liikme Andres Tarandi sõnul kasutavad populistid «konjuktuuri», kuid poliitikud peavad mõtlema pikemas perspektiivis.

«Reklaamikampaania tegemine ei tähenda midagi muud, kui sõnumite lihtsustamist,» ütles Reinaas, kelle hinnangul on populism poliitika lihtsustatud esitamine nendele inimesele, «kes teevad otsuseid 30 sekundiga».

«See mida inimesed kuulda tahavad, pole ilmtingimata tõde,» lisas Reinaas, kelle sõnul ei sõltu järgmiste valimiste tulemused reklaamikampaaniast, vaid sellest, kuidas poliitikud suudavad ohjeldada rahva viha.

Aasmäe hinnangul võiksid linnapead ja maavanemad olla otse valitavad, et iga inimene teaks, kes on nende saadik. Selleks peaks tema sõnul minema üle majoritaarsele valimissüsteemile.

Aasmäe ennustas, et kriisi olukorras võib tekkida lauspopulistlik partei, kuid Tarandi hinnangul on parlamendis küllaldaselt parteisid, et kõik nendest ei käituks ühe malli järgi. Tarand pidas aga ohuks olukorda, kus populism võiks viia parlamendi laiali saatmiseni.

Saare sõnul võidab eelolevad europarlamendi ja kohalike omavalitsuste valimised see erakond, kes hakkab rohkem oma valijaid usaldama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles