Saksa kohus mõistis vangi neli Eestist pärit arvutikurjategijat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käerauad.
Käerauad. Foto: Toomas Huik

Stuttgarti maakohus mõistis vanglakaristused neljale Eesist pärit arvutikurjategijale, kes nakatasid Saksamaa suurima arvutikuriteo käigus ligi 80 000 arvutit Katusha nimelise viirusega, et varastada kasutajate kontodelt raha.

Stuttgarter Zeitung kirjutab, et kohus mõistis jõugu 27-aastasele juhile viie ja poole aasta pikkuse vanglakaristuse ning tema kolmele 28 kuni 31 aasta vanusele kaaslasele kahe aasta ja üheksa kuu pikkused või kolme aasta ja üheksa kuu pikkused vanglakaristused.

Eeluurimise ajal Eestis ja Saksamaal trellide taga veedetud aeg arvestatakse meeste karistuse hulka. Kuna vangistustingimused Eestis on raskemad, arvestatakse Eestis vangis viibitud aeg pooleteisekordsena.

Kohtuniku kinnitusel tunnistasid mehed oma süüd ning kahetsesid oma tegusid. Oma viimases sõnas viitasid mehed kohtus, et üheks kuritegevusele kaldumise põhjuseks oli nende kui rahvuselt venelaste raske majanduslik olukord Eestis. Suutmatus vaatamata haridusele Eestis erialast tööd leida, viis mehed nende endi sõnul näiliselt anonüümse internetikuritegevuse teele.

Süüdistuse kohaselt varastasid mehed erinevatelt kontodelt 28. oktoobrist 2009 kuni 1. juunini 2010 üle 800 000 euro. Politseil õnnestus tagastada ligikaudu 310 000 eurot. Meestele endale jäi kätte vaid ligikaudu 30 000 eurot.

Mehed ei olnud kohtuniku kinnitusel ise arvutiviiruse autorid, viiruse autor on endiselt teadmata. Kurjategijad pidid ligi poole oma saagist andma tegelasele varjunimega Shader, kes hankis neile viiruse ja hiljem lisatasu eest ka vajalikud uuendused. Shader on senini vabaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles