Eesti õhuväelased saavad üle 70 aasta hinnatud kutsemärgi

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Tarien
Jaak Tarien Foto: Toomas Huik

Täna saavad kaks Eesti õhuväe pilooti rahvusvaheliselt kõrgelt hinnatud Briti Armee Lennukorpuse piloodi kutsemärgid. Viimati sai eestlane sellise kutsemärgi 70 aastat tagasi.

Koolitusel Ühendkuningriigis said Eesti piloodid täieliku taktikalise väljaõppe, mis võimaldab neil juhtida koptereid sõjalistel operatsioonidel.

«Et piloodid läbivad sellise taktikalise väljaõppe ja saavad välisoperatsioonil kopterite opereerimisel taktikalises olukorras hindamatud kogemused, saame kasutada nende teadmisi ja kogemusi meie lennunduse arendamisel ja kopterivõimekuse tõstmisel,» ütles õhuväe staabi ülem kolonelleitnant Jaak Tarien.

Õhuväe piloodid läbisid esmalt Saksamaal koolituse Eurocopter EC-135 tüüpi kopteril, seejärel suundusid nad Ühendkuningriiki ning läbisid taktikalise koolituse Eurocopter AS-350-l ja alates oktoobrist jätkavad väljaõpet Lynx Mk 7/9a tüüpi kopteritel.

Pilootide väljaõpe lõpeb tuleva aasta aprillis, pärast mida liituvad nad Briti taktikalise üksusega ning suunduvad rotatsioonide käigus ISAF operatsioonidele.

Eesti piloodid jäävad teenistusse Ühendkuningriigi Armee Lennukorpusesse kuni 2014. aasta aprillini.

Kutsemärk omistatakse piloodikursuse eduka lõpetamise puhul ja on osa Euroopa Kaitseagentuuri projektist toetada taktikalise transpordi võimet ISAF Afganistani operatsioonil.

Briti piloodi kutsemark on maailmas kõrgelt hinnatud, sest tegemist on raske kursusega, millelt väljalangejate hulk küünib 50 protsendini ning mille käigus õpetatakse pilootidele taktikalist lendamist mitme õhusõiduki juhina erinevates tingimustes.

Eesti soost pilootidele anti viimati Briti piloodi kutsetunnus Teise maailmasõja ajal kui nad võitlesid Briti poolel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles