Justiitsminister alustab kohtutäiturite reiside asjus järelevalvemenetlust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Justiitsminister Kristen Michal alustab järelevalvemenetluse täna meedias ilmunud kohtutäiturite koolitusreise puudutava artikli põhjal.

Michali sõnul alustatakse järelevalve tänases artiklis kerkinud kahtluste kontrollimiseks. «Järelevalve raames pöördume kindlasti ka maksuameti poole palvega, et nad kontrolliks täiturite reisidega seonduvate maksude tasumist. Lisaks nõuame selgitusi kohtutäituritelt endilt ning kontrollime ka neile seadusega ette nähtud koolituskohustuse täitmist,» kinnitas minister.

Tänane Äripäev kirjutas, et kohtutäiturid on juba mitu aastat tegelenud maksupettusega, vormistades oma üheskoos tehtud soojamaareisid koolitusreisiks, et reisikulu saaks deklareerida ettevõtlusega seotud kuluna ja nii oma maksukoormust vähendada.

Kohtutäiturite soojamaareise on organiseerinud kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja aseesimees Mati Kadak, kes on olnud ka reformierakonna üks suuremaid toetajaid.

Äripäevale teadaolevalt viis reisibüroo Germalo kohtutäiturid 2007. aastal Maltale ja 2008. aastal Madeirale, 2009. aastal üritati täitureid meelitada end koolitama Islandil ja eelmisel aastal oli koolituskalendris Atlandi ookeanis asuvate Assoori saarte külastamine.

Koolituse sildi all toimuvatest kohtutäiturite reisidest ei ole tehtud erilist saladust, näiteks selle aasta kevadel kohtutäituritele saadetud reisipakkumises Lõuna-Prantsusmaale oli puhkusereisi kirjelduse lõppu suurte punaste tähtedega kirjutatud «Teil on võimalik vormistada koolituspakett».

«See on tavaline turismireis ja mingeid koolitusi pole nendel toimunud. Koolitusreisi silti on juurde vaja selleks, et reisikulud saaks raamatupidamises kanda ettevõtlusega seotud kuludesse,» kinnitas Äripäevale kohtutäiturite reisidel käinud inimene, kes soovis jääda anonüümseks.

Minister Michal ütles, et seaduse kohaselt on kohtutäituri distsiplinaarsüüteoks ka igasugune vääritu tegu, mis on vastuolus üldtunnustatud kõlblusnormidega või mis vähendab usaldust kohtutäituri ameti vastu, sõltumata sellest, kas tegu pandi toime ametikohustusi täites või mitte.

«Täiturile kui avalik-õigusliku ameti esindajale kehtivad kõrgendatud nõudmised. Eeldame, et kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koda annab oma senise hea maine hoidmise nimel avalikkusele ammendavad selgitused meedias ilmunud väidete kohta,» ütles Michal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles