Venemaa keeldub endiselt koostööst küberrünnakute uurimisel

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik.

Eesti ei ole siiani küberrünnakute uurimisel Venemaalt õigusabi saanud ja see takistab ründajate tabamist.

«Pärast Venemaalt õigusabipalve osas eitava vastuse saamist kriminaalmenetlus seisab,» ütles riigiprokuratuuri pressiesindaja Gerrit Mäesalu ERR Uudistele.

Riigiprokuratuur saatis Vene peaprokuratuurile eelmise aasta maikuus õigusabipalve, milles paluti abi aprilli lõpus alguse saanud Eesti vastaste küberrünnakute korraldajate tabamiseks. Sisuliselt soovis Eesti tuvastada IP-aadresside järgi küberrünnakuid sooritanud arvutite kasutajaid.

Venemaa keeldus õigusabipalvet täitmast, öeldes, et Eesti ja Venemaa vaheline vastastikuse õigusabi leping ei näe taotletud toimingute tegemist ette.

Riigi peaprokurör Norman Aas ütles, et koostöö Venemaaga halvenes juba 2006. aasta kevadest, kui vahetusid Venemaa justiitsminister ja peaprokurör. «Sellest ajast alates on Venemaa keeldunud oma kodanikke kahtlustatavana üle kuulamast, selgitades, et see ei ole neil lubatud,» ütles Aas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles