Venemaa ei taha loobuda vanadest tuumaallveelaevadest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi
Tuumaallveelaev Dmitri Donskoi Foto: Wikimedia

Vene kaitseministeeriumi allika kinnitusel ei kavatseta veel niipea Akula-klassi allveelaevu neljanda generatsiooni allveelaevade vastu vahetada.

1981-1989 ehitatud allveelaevade ekspluatatsiooniressurss peaks otsakorrale jõudma lähiaastatel ning nende asemel soovitakse relvastusse võtta Borõi-klassi allveelaevad.

Vene meedia andmetel on Venemaa armee otsustanud Akula-klassi (NATO klassifikatsioonis Typhoon) allveelaevadest loobuda 2014. aastaks. Praegu on kasutusel veel kolm seda tüüpi allveelaeva. Kokku ehitati neid kuus.

«Kaitseministeerium pole sellist otsust langetanud. Allveelaevad jäävad mereväe teenistusse,» kinnitas anonüümseks jääda soovinud kaitseministeeriumi ametnik RIA Novostile.

Tema sõnul jääb üks seda tüüpi allveelaevadest Dmitri Donskoi kasutusse veel kauaks, kuna seda on uuendatud nii, et sellest saaks välja tulistada mandritevahelist raketti Bulava.

Teised kaks, Arhangelsk ja Sevestral, ootavad uuendamist Venemaa põhjaosas asuvas Severodvinskis. Allika sõnul seisneb probleem hoopis selles, et nende allveelaevade jaoks ei toodeta alates 1991. aastast enam R-39 (NATO klassifikatsioonis SS-N-20 Sturgeon) tüüpi ballistilisi rakette.

Allika sõnul uuendatakse ka Arhangelskit ja Sevestrali nii, et ka neist saaks välja tulistada uuemaid rakette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles