TV3: õnnetute laste arv kasvab

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üha enam lapsi on õnnetud, ei tule lasteaias või koolis neile esitatavate nõudmistega toime ja vajavad psühholoogi abi.

Ohunoodiks on ka see, et vanemate eluprobleemid, töökaotus või lahutus tekitavad haava laste hinge just arengu kõige kriitilisemas eas, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Tallinna lastehaigla psüühikahäirete osakond tähistas sel nädalal oma esimest juubelit. Haigla on noorukitele käitumis- ja sõltuvusprobleemide osas nõu andnud juba kümme aastat. Praegu on suurimaks eesmärgiks noortele spetsiaalse vaimse tervise keskuse loomine.

Tallinna lastehaigla psühhiaatriateenistuse juhataja Anne Kleinberg rääkis, et noored on terved inimesed ega vaja voodikohti, vaid sootuks muud. «Neil on vaja õppeklassi, spordisaali, kunstiteraapia ruume – kõik see on nende jaoks veel puudu,» ütles ta.

Kindlasti seab tänane päev peredele teistsuguseid nõudmisi kui varem ning paraku kajastub see ka laste vaimses arengus. Tallinna laste turvakeskuse juhataja Priit Siig ütles, et ka vanemate teadlikkus oma lapsi varitseda võivate ohtude suhtes võiks kõrgem olla.

«Meil on käitumishäiretega lapsi palju ehk et emadel on üksi lapsi raske kasvatada ja kui on palju lapsi ja ema üksi neid kasvatab, siis Eesti lapsed jäävad väga ruttu vaesusriski kohe, kui üks pereliige on puudu,» rääkis Anne Kleinberg. «Selle läbi, et meie isad peavad Soomes tööl käima, on meie lastel palju käitumisprobleeme, palju koolist ära tulemist, palju tõrjutust, sest et lapsed tajuvad ise seda erinevust väga tundlikuna.»

Tartu psühhiaatriakliiniku lastepsühhiaater Anu Susi ütles, et vanematel pole laste jaoks aega ning sisuliselt pole seejuures vahet, kas see tuleneb sellest, et vanem on oma toimetulekuprobleemidest emotsionaalselt häiritud ega suuda lapsega tegeleda või siis pühendub täielikult tööle ja käib kodus ainult magamas.

Susi sõnul on üheks suureks tüliõunaks laste liigne arvutikasutamine, mis toob kaasa suhtlemis- ja eneseväljendusoskuse taandarengu. Märgid, mis peaksid lapsevanemaid tähelepanelikuks muutma, on lapse suutmatus talle esitatud nõudmistega hakkama saada, endasse tõmbumine ja seletamatud võlad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles