Politsei paljastas rahvusvahelise narkovõrgustiku

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: AFP / Scanpix

Kriminaapolitsei pidas kinni kaks narkootilise aine suures käitlemises kahtlustatavat meest, Eesti ja Soome politsei pikaajalise koostöö tulemusel anti tõsine hoop rahvusvahelisele organiseeritud kuritegelikule grupile.

Kriminaalpolitseiosakonna töötajad pidasid tänavu 6. aprillil Läti-Eesti piiri läheduses kinni 1974. aastal sündinud Sergei ja 1978. aastal sündinud Aleksandri, keda kahtlustatakse isikute grupis narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises. Tolliametnikud ja politseinikud leidsid läbiotsimise käigus meeste autost ligikaudu 6000 psühhotroopse aine Subutexi tabletti.

Kriminaalpolitseiosakonna menetlusbüroo talituse juht Ago Leis ütles, et operatsiooni läbiviimiseks tehti pikaajalist koostööd Eesti kriminaalpolitseiosakonna ja Soome keskkriminaalpolitsei vahel.

«Selle eduka koostöö tulemusena andsime tõsise hoobi rahvusvahelisele organiseeritud kuritegelikule grupile, mis tegutses nii Eestis, Soomes kui ka Prantsusmaal,» lisas Leis.

Eesti on loovutanud Euroopa vahistamismääruse alusel Soomele veel neli isikut, keda kahtlustatakse samas kuriteos.

Selle aasta suvel andis Eesti kogu kriminaalmenetluse Soomele üle ning sealsed õiguskaitseasutused otsustavad, kas anda isikud kohtu alla.

Politsei- ja piirivalveameti kriminaalpolitseiosakonna menetlusbüroo alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist käsitleva paragrahvi alusel 2010. aasta septembris.

Eesti kriminaalpolitseiosakond tuvastas kahtlustatavate kriminaalsel teel saadud tulu ning riigiprokuröri taotlusel arestis Harju Maakohus kaks kahtlustatavatega seotud kinnistut.

Kriminaalasja tõhusamaks menetlemiseks moodustati 2011. aasta jaanuaris riikidevaheline uurimisrühm ehk JIT (Joint Investigation Team), mis võimaldab vahetada menetlusalast informatsiooni ja tõendusteavet operatiivsemalt kui tavapärase rahvusvahelise õigusabi korras. Eestist kuuluvad uurimisrühma kriminaalpolitseiosakonna ja riigiprokuratuuri ametnikud ning Soomest sealse keskkriminaalpolitsei töötajad.

Juhtiva riigiprokuröri Heili Sepa sõnul on riikidevahelist ühist uurimisrühma võimalik moodustada kõikide Euroopa Liidu liikmesriikidega ning see võimaldab kriminaalmenetluses koguda tõendeid varasemast vahetumalt ning paindlikumalt. «Kõige sagedamini alustataksegi Euroopas riikidevahelisi ühiseid uurimisrühmi rahvusvahelise narkokaubandusega seotud kuritegude menetlemiseks,» lisas Sepp.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles