Meditsiini-Nobeli tänane laureaat suri reedel vähki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ralph Steinman 2009. aastal.
Ralph Steinman 2009. aastal. Foto: SCANPIX

Täna koos kahe teise teadlasega Nobeli meditsiinipreemia pälvinud Kanada molekulaarbioloog Ralph Steinman suri möödunud reedel 68 aasta vanuses vähki, teatas tema ülikool.

«Steinman suri 30. septembril,» teatas New Yorgis paiknev Rockefelleri ülikool. «Tal diagnoositi kõhunäärmevähk nelja aasta eest ja tema elu pikendati, kasutades tema enda kavandatud dendriitrakkudel põhinevat immunoteraapiat.»

Nobeli komitee ei olnud auhinda määrates teadlik Steinmani surmast ning pole teada, kas kanadalaselt võetakse nüüd preemia ära, sest Nobeli preemiaid ei tohi üldiselt postuumselt välja anda, edastas AP.

Nobeli statuudi kohaselt on preemia võimalik postuumselt välja anda vaid juhul, kui laureaat sureb pärast võidu teatavakstegemist, kuid enne 10. detsembril toimuvat auhinnatseremooniat. Nii juhtus 1996. aastal, kui majandusteaduses preemia pälvinud William Vickrey suri mõni päev pärast laureaadi väljakuulutamist.

Nobeli komitee ametnikud ütlesid, et tõenäoliselt on tegemist esimese korraga auhinna ajaloos, kui laureaat sureb enne auhinna teatavakstegemist ja komitee teadmata.

Komitee liige Göran Hansson ütles, et tegemist on uskumatult kurva uudisega: «Saame üksnes tunda kahetsust, et tal polnud võimalust kuulda uudist, et ta on pälvinud Nobeli preemia. Oleme mõtetes tema perega.»

Steinman oli üks kolmest teadlasest, kellele Nobeli komitee immuunsüsteemi puudutavate avastuste eest tänavuse Nobeli meditsiinipreemia määras. Steinman avastas komitee sõnul dendriitrakud, mis võimaldavad immuunsüsteemil tuvastada ja rünnata organismile kahjulikke mikroorganisme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles