Ergma: veelgi enam Jaapani turiste võiks uudistada Baruto kodumaad

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma ja Takahiro Yokomichi.
Ene Ergma ja Takahiro Yokomichi. Foto: Riigikogu pressitalitus

Jaapanis visiidil viibiv riigikogu esimees Ene Ergma kohtus täna Jaapani parlamendi esindajatekoja esimehe Takahiro Yokomishi ja Jaapani parlamentaarse asevälisministri Ryuji Yamanega.

Mõttevahetust Jaapani parlamendi Euroopa Liidu parlamendirühma liikmetega juhtisid endine peaminister Yukio Hatoyama, parlamendi siseasjade ja kommunikatsiooni komisjoni esimees Kazuhiro Haraguchi ning väliskomisjoni aseesimees Chinami Nishimura.

Kohtumistel käsitleti Eesti ja Jaapani vahelisi suhteid ja nende tulevikuväljavaateid, Euroopa Liidu ja Jaapani kaubandussuhete perspektiive ning üleilmastumisega seotud teemasid. Jaapani esindajaid huvitasid arengud Eesti koostöös Euroopa Kosmoseagentuuriga.

Jaapani kolleegid tänasid Eestit kaastundeavalduste eest märtsikuise suurõnnetuse puhul ja toetuse eest Jaapani Punasele Ristile katastroofi tagajärgede likvideerimiseks. Fukushima tuumajaama avarii taustal arutati vajadust suurendada energiajulgeolekut, mitmekesistades energiaallikaid ja täiustades tuumajaamade ohutust. Jagati ühist seisukohta, et tänapäeva võrgustunud maailmas nõuab küberturvalisuse teema suuremat rahvusvahelist koostööd.

Ergma väljendas heameelt, et Eestit Jaapanis tuntakse ja teatakse, kusjuures suuresti on sellele kaasa aidanud otsesidemed teaduse, kultuuri ja spordi vallas. Märgatavalt on elavnenud suhted Eesti ja Jaapani seadusandlike kogude vahel, mida lisaks käimasolevale külastusele kinnitab ka oktoobri lõpus toimuv riigikogu väliskomisjoni visiit. Ergma esitas ka oma Jaapani kolleegile Yokomichile  kutse külastada Eestit.

«Jaapani turistide arv Eestis kasvab küll aastast aastasse, ent veelgi enam jaapanlasi võiks võtta ette reisi Eestisse, mida on visiidiga austanud Jaapani riigipea ning kus on üles kasvanud Eesti-Jaapani sumovägimees Kaido Höövelson – Baruto,» märkis Ergma kohtumisel. Ene Ergmal oli Eesti suursaatkonnas kokkusaamine ka Tokio eestlaskonna esindajatega.

Riigikogu esimehe Jaapani visiidi programmis on veel kohtumised teadusringkondade esindajatega,  Jaapani Kosmoseuuringute Agentuuri külastamine ja tutvumine teadusmuuseumitega. 

6. oktoobril avab Ene Ergma Eesti Vabariigi aukonsulaadi Osakas, mis on ühtlasi esimene Eesti aukonsulaat Jaapanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles