Peterson lubab kahe aastaga ametiühingud kriisist välja tuua

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordi ametiühingu juht Peep Peterson
Transpordi ametiühingu juht Peep Peterson Foto: Peeter Langovits

Ametiühingute keskliidu (EAKL) esimeheks kandideeriv transpordi ametiühingu juht Peep Peterson esitas oma valimisprogrammi, milles lubab ametiühingud praegusest kriisist välja tuua ning taastada kahe aastaga usu kõikides liikmesliitudes.

Selleks, et ühiskond ametiühinguid tõsiselt võtaks, tuleb Petersoni hinnangul areneda kolmes suunas – suurendada usutavust nõuandjana, esinedes avalikkuses majanduskommentaaride ja ekspertiisidega. Uuele tasemele tuleb arendada aktsioonivõimekus ning suurendada aktiivsust suhtlemisel tööandjate ja poliitikutega.

Samuti lubab Peterson juba kahe aastaga taastada ühtsuse ning usu kõigis liikmesliitudes. Selleks lubab ta juurutada konsensusliku otsustamise põhimõtte igal tasandil, mille sisuks ei ole vähemuse diktaat enamuse üle, vaid dialoogi taastamine liitude ja keskliidu aparaadi vahel. «Pole ühtki liikmesliidu argumenti või püüdlust, mida võiks võtta kergekäeliselt või üleolekuga,» märgib ta oma programmis.

Samuti soovib ta tõsta volikogu rolli, koondades sinna rohkem inimpotentsiaali, tõstes mainet ning lisades õigusi ametiühingute juhtimisel. Juhatuse lubab ta taandada operatiivseks juhtorganiks, millel on väga selge vastutus oma töö tulemuste eest.

Lisaks peab Petersoni hinnangul viima sisse muudatusi ametiühingute keskliidu struktuuris, näiteks peab ta vajalikuks koondada liikmesliidud sektsioonidesse ning luua parem struktuur ka ametiühingute keskliidu sekretariaadile.

Usaldusisikud kaitse alla

Peterson peab vajalikuks ka luua usaldusikute kaitsele uus tase. «Kuuldes, kuidas tollitöötajate ja paljude teiste usaldusisikud on pidanud kulutama isiklikku raha enda õiguste kaitsel kohtus, võttis Transpordi Ametiühing usaldusisikute kaitse keskliidus teemaks number üks,» kirjutab Peterson oma programmis.

Selleks peab ta õigeks luua EAKL tasemel ühine usaldusiskute kaitse fond, kust saaksid rahalist abi töölt kõrvaldatud usaldusisikud. Samuti tuleks katta kõik usaldusisikute kaitsmiseks tehtavad õigusabikulud.

EAKL esimehe valimised toimuvad 25. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles