Taliga: enamik liikmesliite on minu poolt

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harri Taliga
Harri Taliga Foto: Priit Simson

Neli ametiühingut soovib Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) esimehe välja vahetada, kuna ametiühingute maine on madal ja puudub visioon. EAKLi esimees Harri Taliga konkurentsi ei pelga, kuna tema hinnangul on enamik liikmesliite tema poolt.

Raudteelaste ametiühing, õdede liit, liinilennunduse ametiühing ja transpordi ametiühing esitasid eile Ametiühingute Keskliidu esimehe kandidaadiks transpordi ametiühingu juhatuse esimehe Peep Petersoni, kellelt oodatakse liikumise taasühendamist motiveeriva eestvedamise alla ning ametiühingute struktuuri ja maine nüüdisajastamist.

«Ei midagi uut päikese all. Neli aastat tagasi oli Peep Peterson samamoodi esitatud kandidaadiks,» ütles Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga. «Kindlasti ei tee see mind murelikuks, et on olemas vastaskandidaat. Küsimus on selles, milline on EAKLi roll ja kuidas on seda võimalik ellu viia.»

Taliga sõnul on laias laastus teada, mitu liikmesliitu teda pooldab.

«Enamik liikmesliite on minu poolt, vähemalt seni on nad mulle niimoodi öelnud,» lisas ta.

Peep Petersoni hinnangul on ametiühingute maine viinud rekordmadalale 2009. aastal läbikukkunud üldstreik, majandusliku visiooni puudumine kriisiaastatel ja paljud muud väiksemad ebaõnnestumised.

«Küsimus on laiem – kuidas ametiühingute maine üldse kujuneb? Selle sõnumi alltekst püüab väita seda, et see on keskliidu tegemata töö, aga ma olen sügavalt veendunud, et ametiühingute maine kujuneb mitte keskliidu, vaid haruametiühingute tegevuse järgi,» sõnas Taliga. «Kindlasti peaksid ametiühingud olema paremini nähtavad, aga see on kõigi ametiühingute ühine töö, mitte ainult keskliidu probleem.»

Taliga tunnistas, et on mures ja olukord võiks olla parem ja kinnitas, et on pingutanud selle nimel, et ta oleks parem.

«Keskliit saab seejuures kindlasti midagi teha. Näiteks pakkuda võimalusi. Aga keskliidus ei ole sellekohast käsuliini, keskliidu esimees ei saa jagada käske ja korraldusi,» ütles Taliga. «See on vabatahtlikkusel põhinev organisatsioon.»

Veel lisas Peterson, et ametiühingute nähtavus ja koostöö töölepinguseaduse läbirääkimistel oli nõrk.

«See on kummaline. Peep Peterson on ise EAKLis kogu aeg rääkinud sellest, et tehti väga head tööd ja oli väga hea tulemus. Kui ta nüüd kaks aastat hiljem püüab vastupidist väita, siis on küsimus selles, kas on toimunud meelemuutus või on mingisugune muu põhjus,» ütles Taliga.

Veel tõi Peterson välja, et ametiühingud peavad ligilähedaseltki suutma mõjutada poliitikuid.

«Ametiühingud peavad kaasa rääkima poliitika kujundamises selgetes valdkondades, mida me oleme ka teinud,» vastas Taliga. «Küsimus on selles, kui palju on lobistatud ühte või teist poliitikut või erakonda. Kõigis valdkondades on alati arenguruumi.»

Ametiühingutele valib uue juhi 25. novembril kogunev EAKLi kongress. Peterson kandideeris ametiühingute juhiks ka 2007. aasta kongressil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles