Helsingis bussijuhti peksnud eestlane pandi vangi

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Helsingi maakohus mõistis teisipäeval neljaks ja pooleks aastaks vangi eestlase Marko Rodendau ja tema kurdi rahvusest sõbra, kes olid püsivalt vigaseks peksnud neid korrale kutsunud bussijuhi.

Soomes suurt kõlapinda leidnud juhtum toimus juba 2010. aasta veebruaris Helsingis, kui linnaliini bussijuht hakkas toona 18-aastast Rodendaud ja tema alaealist sõpra, kurdi rahvusest Soome kodanikku korrale kutsuma, kirjutab Helsingin Sanomat.

Bussijuhile kuuletumise asemel hakkasid noorukid korralekutsujat pähe peksma ja kui viimane pikali kukkus, jätkati tema peksmist pea ja keha piirkonda. Tunnistajate väitel olid mõlemad noorukid kuriteokohalt lahkudes valjuhäälselt naernud.

Kui peksjad vahistati, selgus, et üks neist oli hommikust alates tarvitanud alkohoolseid jooke ja mõlemad viibisid peksmise ajal kanepi mõju all. Lisaks leiti noorukitelt narkootilise toimega ravimeid.

Raskeid ajuvigastusi saanud bussijuhi elu päästis vaid kiirelt antud esmaabi ja sellele järgnenud operatsioon. Peksmise tagajärjel kannatab bussijuht epilepsia käes ja viibib siiani taastusravil. Mehel on probleeme lähimineviku sündmuste meenutamisega.

Kuigi mõlemad noored tunnistasid juhtunut ja kahetsesid peksmist, mõistis kohus mõlemad neljaks ja pooleks aastaks vanglasse. Lisaks peavad nad kannatanule maksma 40 000 euro suuruse hüvitise.

Pärast jõhkrat peksmist algas Soome ühiskonnas laiem diskussioon, kuidas muuta bussijuhtide töötingimusi turvalisemaks ja kaitsta neid teiste sarnaste rünnakute eest.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles