Soome maksab narkolepsiat põdevatele kompensatsiooni

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiin Pandemrix
Seagripivaktsiin Pandemrix Foto: SCANPIX

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium ning kindlustusfirmad lubasid kompensatsiooni seagripivaktsiini Pandemrix tõttu narkolepsiasse haigestunud lastele ja noortele.

Kindlustusfirmad on seisukohal, et vaktsiinil ja 4- kuni 19-aastaste narkolepsiajuhtudel on omavaheline seos, vahendas YLE. Toetuste maksmisest võtab osa valitsus.

Pandemrixi ja narkolepsia tõttu maksavad kompensatsiooni If, Pohjala Vakuutus ja Vakuutusyhtiö Tapiola. Neile on esitatud kokku 92 avaldust.

Ohvritele makstava hüvitise suurus pole täpselt teada, kuna iga juhtum vaadatakse eraldi läbi.
Narkolepsiasse haigestunutele makstakse välja ravi-, reisi- ja ravimikulud ning muud väljaminekud ja seda vastavalt tegelikele kulutustele.

Kompensatsioonide maksmise vanuseliseks ülempiiriks on 19 aastat, kuna sellest vanemate vaktsineeritute puhul pole leitud seost kontrollimatu lühiajalise unevajaduse ja Pandemrixi vahel.

Kui narkolepsiasse haigestunud inimene on vanemas eas töövõimetu, siis võib ta saada hiljem hüvitist sissetuleku kaotamise tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles