Tiit Paananen: ülikoolid arendagu tudengite koostööoskusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Paananen.
Tiit Paananen. Foto: Postimees.ee

Täna Tallinna Ülikoolis toimuval kõrghariduse rahvusvahelistumise foorumil ütles üks Skype’i tippjuhte, testimisoskonna juhtaja Tiit Paananen, et rahvusvahelised ettevõtted vajavad ülikoolidelt rohkem tööjõudu, kellel lisaks erialastele teadmistele on olemas ka hea sotsiaalne suutlikkus.

Tema sõnul ollakse Skype’s valmis aktsepteerima, et ülikoolides vähendataks erialaste teadmiste õpetamise mahtu ja suurendatakse interdistsiplinaarsete võimete arendamist, mis on globaalses äris toimetulekuks elulise tähtsusega. Loomulikult peavad inimesel olema baasteadmised oma erialal, kuid ilma koostöö suutlikkuseta on palju raskem hakkama saada, märkis ta.

Tiit Paananen tõi rahvusvahelistumises oma kohta otsiva kõrghariduse miinustena välja asjaolu, et näiteks Eesti IT-tudengid ei oska sageli teha koostööd teiste erialade inimestega, kuna ei mõista nende valdkondade toimemehhanisme. Samuti võiks tema sõnul ülikoolides kas või teoreetiliselt läbi arvutada, millised on kolme kasutajaga ja sadade miljonite kasutajatega infosüsteemide eripärad.

«Eestis on väga vähe häid IT-tootejuhte, kes suudavad toodet algusest lõpuni arendada,» rääkis ta, põhjendades vajadust neid spetsialiste mujalt värvata. «Häid IT-arhitekte on rohkem, kuid neil pole jällegi kogemust luua arhitektuuri sadade miljonite kasutajatega toodetele.»

Paananen soovitas ülikoolidele, et need võiks interdistsiplinaarsuse nimel hakata läbi viima eri teaduskondi ühendavaid grupitöid ja panna üliõpilasi lahendama rohkem praktilist väärtust loovaid ülesandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles