Mikko: rohkem tüdrukuid võiks ajateenistuse läbida

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: Peeter Langovits

Riigikogu riigikaitsekomisjoni liige Marianne Mikko leiab, et arvestades poiste kehva tervist, võiks rohkem tüdrukuid ajateenistusse astuda. Samas naiste kohustuslikku ajateenistust ta ei poolda.

Riigikaitsekomisjonis arutati eilsel istungil küsimust, kui ajateenistujate hulk nagunii aastatega väheneb, siis kas võiks selle korvamiseks rohkem naisi läbida ajateenistuse.

«See on minu väga kindel seisukoht. Demograafilist olukorda ja poiste kehvenevat tervist silmas pidades on see loomulikult kaitseväe mõttes üks hea väljapääs,» ütles Mikko. «Küsimus on selles, kas on olemas poliitiline tahe või seda ei ole. Ma arvan, et poliitiline tahe, sõltuvalt objektiivsetest oludest, jõuab üsna peagi parteide tagatubades pärale. Ei maksa naisi alahinnata.»

Ta lisas, et meil on väga hea põhjamaade kogemus Soome, Norra ja Rootsi näitel, mistõttu tuleks lihtsalt külla sõita ja vaadata, kuidas on see korraldatud naaberriikides, mitte ise ratast leiutada.

«Norra kaitseminister väljendas mõtet, et ta tahaks näha, et aastal 2013 oleks ajateenijate hulgas 20 protsenti naisi ja aastal 2016 peaks olema neid 25 protsenti,» lausus Mikko.

Kas Eesti võiks samuti sellised kvoodid paika panna? «Ei saa keelata. Me ei pea neid nimetama kvootideks, aga ma arvan, et kõigepealt tuleb leida arusaam, kus on naise koht,» vastas Mikko. «Me peaksime hakkama rohkem naistesse suhtuma täie teadmisega, et see on majanduslikus mõttes suur ressurss, mis on kasutamata.»

Samas lisas ta, et naiste kohustuslikuks ajateenistuseks on praegusel hetkel natuke varavõitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles