Lühiviisa soovijatelt võetakse alates teisipäevast sõrmejälg

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmejälg.
Sõrmejälg. Foto: SCANPIX

Alates teisipäevast võetakse inimestelt, kes soovivad Egiptuses asuvas Eesti esinduses või Eesti piiril taotleda lühiajalist viisat, sõrmejälg.

Sõrmejälgede võtmine tuleneb Schengeni liikmesriikide ühtse Viisainfosüsteemi (VIS) kasutusele võtmisest ning muudatused puudutavad kõiki Schengeni liikmesriiki, selgitas siseministeeriumi pressiesindaja Valeria Jegisman. Liikmesriikidel on alates viisainfosüsteemi kasutusele võtmisest kohustus lühiajaliste viisade taotlejatelt võtta sõrmejälgi.

Viisainfosüsteem rakendatakse täielikult Eesti välisesinduses Egiptuse Araabia Vabariigis ja Eesti Vabariigi välispiiri piiripunktides alates järgmisest teisipäevast ehk siis tuleb seal lühiajalist viisat taotledes sõrmejälg anda.

Pressiesindaja kinnitusel ei ole viisa väljastamisel kohustust kontrollida sõrmejälgede alusel isikusamasust, küll hakatakse seda kontrollima viisa kasutamisel välispiiride ületamisel.

Sõrmejälge ei pea viisa taotlemisel andma alla 12-aastased taotlejad ning inimesed, kellel on füüsiliselt võimatu sõrmejälgi anda. Samuti on sellest vabastatud ametliku küllakutsega riiklikud delegatsioonid, riigipead, monarhid ja kuningliku perekonna liikmed. Alla 15-aastaseid tohib sõrmejälgi võtta seadusliku või volitatud esindaja juuresolekul.
Siseministeeriumi kinnitusel pääsevad viisade infosüsteemi andmeid sisestama, muutma, kustutama ja nendega üksnes viisade väljastamisega tegelevad ametnikud.

Eritingimuste alusel võivad juurdepääsu VIS-ile taotleda Euroopa Politseiamet ja siseriiklikud õiguskaitseorganid terroriaktide ja muude raskete kuritegude vältimise, avastamise ja uurimise eesmärkidel. Süsteemi kantavatele andmetele rakendatakse ministeeriumi kinnitusel rangeid andmekaitsereegleid.

Eesti piiril saab viisat taotleda erijuhtudel (näiteks matused) ning see võimalus on ka meremeestel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles