Minister Simson klattis elukaaslase asju (4)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Postimees

Uudisele sellest, et Eesti Lihatööstuse nõukogu uueks esimeheks sai Teet Soorm, reageeris Soormi elukaaslane, majandus- ja taristuminister Kadri Simson, paludes ümber lükata mitmeid uudises olevaid väiteid. Simsoni põhjendusel puudutas uudis väga otseselt tema kui ministri tegevust ja mainet. 

Möödunud nädalal avaldas Postimees majandusuudise sellest, kuidas Eesti Lihatööstuse ühistu uueks nõukogu esimeheks sai HKScani lihatööstuse endine juht Teet Soorm. Uudises jagas kommentaare varasem nõukogu esimees Urmas Laht, kirjutatud oli ka Soormi elukaaslasest minister Kadri Simsonist ning nn searaha saagast lähemalt. 

  • Loe täpsemalt: 

Ühistu Eesti Lihatööstus nõukogu asus juhtima Teet Soorm

​Eelpool kirjeldatud uudisele reageeris veel samal õhtul majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni nõunik, kes edastas veebiuudisesse täpsustused. 

Järgmisel päeval Postimehe paberlehes ilmunud loo peale kirjutas aga majandus- ja taristuminister Kadri Simson isiklikult, tuues välja kaks tema elukaaslast puudutavat väidet:

«Esiteks ei vasta tõele loos ilmunud väide nagu olnuks Teet Soorm üheks suurimaks koalitsioonilepingus kokku lepitud seakasvatajatele eraldatud toetusest kasusaajaks. Teet Soormil puuduvad toetusi saanud ettevõtted ja mingit kasu tema ettevõtted valitsuse otsusest saanud pole.

Samuti ei vasta tõele lehes ilmunud väide, justkui oleks Teet Soormil osalus ettevõttes OÜ Linnamäe Peekon, mis antud meetmest toetust sai. Teet Soormil puudub osalus antud ettevõttes, tegemist on juba varem ümber lükatud valeväitega.»

Postimees tunnistas eksimust teise väite osas ning edastas täpsustuse omakorda järgmise päeva lehes: 

«Postimehe paberlehe eilses artiklis «Teet Soorm juhib Eesti Lihatööstuse nõukogu» oli ekslik väide, et Teet Soormil on osalus ettevõttes Linnamäe Peekon OÜ. Soorm on ühe Linnamäe Peekoni osaniku, Tarva Konsultatsioonide asutaja.»

Et mõlemad väited, millele Simson oma kirjas tähelepanu juhtis, puudutavad ministri elukaaslast Teet Soormi, küsis Postimees Simsonilt, miks peab Soormiga seotud väiteid ümber lükkama ning ajakirjanike poole pöörduma hoopis minister.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson
Majandus- ja taristuminister Kadri Simson Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kadri Simsoni selgitus: «Reageerisin Postimehe paberlehes ilmunud loole, milles esines mitmeid valeväiteid, mis puudutasid minu elukaaslast ja mind. Peamine vale seisnes selles, justkui oleks Teet Soorm olnud seakasvatajatele eraldatud toetusest suurim kasusaaja. Tegemist on valeväitega, mis puudutab väga otseselt minu kui ministri tegevust ja mainet. Teet Soormil puuduvad toetusi saanud ettevõtted ja mingit kasu tema ettevõtted valitsuse otsusest saanud pole. [...] Valeväidete, mille pärast leht juba varasemalt vabandama on pidanud, järjepidev ja vastutustundetu avaldamine nõuab reaktsiooni. Kuna nii paberlehes kui ka veebiversioonis ilmunud loos mainiti ministrit nimeliselt ja korduvalt, puudutavad antud valed mind väga otseselt,» selgitas Simson.  

Searaha saaga

Postimees avalikustas mullu detsembris, et aastatagustel koalitsiooniläbirääkimistel nõudis Keskerakond Kadri Simsoni ja Siret Kotka-Repinski eestvedamisel kohalike seakasvatajate toetuseks viit miljonit eurot, vaidluste järel jäi sellest alles kaks miljonit. Üheks suurimaks kasusaajaks osutus hiljem minister Simsoni elukaaslane Teet Soorm.

Detsembri lõpus alustas riigiprokurör Marek Vahing kontrolli, kas vastavad tõele Soormi kui HKScan Estonia endise juhatuse esimehe väited hiigelsuure maksupettuse kohta. Soorm rääkis ülekuulamisel keskkriminaalpolitseis, et Soome emafirma viis Eestist välja erakordselt kopsakaid summasid. Mitte miljoneid, vaid kümneid miljoneid eurosid. See oli aastatepikkune tegevus. Ja maksud jäid maksmata.

Kui reformierakondlasest ministri Urmas Kruuse ajal koostatud määruse kavandi järgi oleks Urmas Lahe ettevõte OÜ Markilo saanud ligi 80 000 eurot toetust, siis keskerakondlaste Martin Repinski ja Tarmo Tamme ajal kasvas see 100 000 euro võrra suuremaks.

  • Loe lisaks ka:

Pidu katku ajal: toetused omadele poistele kasvasid kui imeväel

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles