Sarkozy Venemaale: lõpetage Gruusia ähvardamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy Thbilisi Vabaduse väljakul kõnet pidamas.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy Thbilisi Vabaduse väljakul kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Gruusiat külastav Prantsuse president Nicolas Sarkozy ütles täna tuhandete grusiinide rõõmuhüüete saatel, et Venemaa peab hoiduma oma väikse naaberriigi ähvardamisest ja hirmutamisest.

«Prantsusmaa näeb Venemaad sõbrana, strateegilise partnerina. Kuid usalduse taastamiseks on ähvardused, hirmutamine, ähvardused ja katsed (olukorda) destabiliseerida täiesti vastuvõetamatud,» vahendas AFP Sarkozy sõnu Thbilisi Vabaduse väljakul.

2008. aastal augustisõda lõpetada aidanud Sarkozy rõhutas oma esimesel visiidil Thbilisisse kolme aasta jooksul, et toetab Gruusia suveräänsust, iseseisvust ja territoriaalset terviklikkust.

Gruusia sõnul on Venemaa toonast rahulepet rikkunud, sest pole oma vägesid sõjaeelsetele positsioonidele tagasi tõmmanud ning on okupeerinud Abhaasia ja Lõuna-Osseetia, mida Moskva peab iseseisvateks riikideks.

Sarkozy sõnul peab Venemaa oma väed nendelt territooriumitelt välja viima vastavalt oma kolme aasta tagusele lubadusele.

Prantsuse riigipea jõuline avaldus ärritab kindlasti Moskvat, mis väidab, et Vene väed viibivad seal üksnes sellepärast, et mõlemad regioonid palusid Venemaa abi oma piiride valvamisel.

Sarkozy aga märkis, et Venemaa peab loobuma nõukogudeaegsest harjumusest kamandada suveräänseid riike, mis kunagi Moskva võimu all olid.

«Kõik peavad tunnistama, et Nõukogude Liitu enam ei ole ja et mõjusfääride poliitika ei ole mõeldud olema selle järglane,» ütles Sarkozy. «Kõik peavad tunnistama, et Gruusial, nagu igal teisel riigil, on õigus määratleda oma teekond ja vabalt valida oma sõbrad ja alliansid. Tal peab olema vabadus väljendada oma soovi liituda NATOga, kui tema rahvas nii soovib.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles