Tasuta koolitoit ei ole mitte alati tasuta

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna reaalkoolis sõid lapsed eile lõunasöögiks juurviljasuppi ja kohupiimakreemi. Ühe lapse lõunasöögile kulub 1,15 eurot, mille tasuvad riik ja linn.
Tallinna reaalkoolis sõid lapsed eile lõunasöögiks juurviljasuppi ja kohupiimakreemi. Ühe lapse lõunasöögile kulub 1,15 eurot, mille tasuvad riik ja linn. Foto: Liis Treimann

Tasuta koolitoidu idee algataja Mailis Repsi vanem poeg Richard käib esimest aastat koolis ja lõpuks saab endine haridusminister ka ise 2002. aasta otsuse vilju maitsta. «Poiss pole toidu suhtes valiv ja sööb hea meelega koolis pakutavat, lisaks ostame euro eest päevas ka pikapäevarühma  toidukorra,» rääkis Reps.


«Kui alguses hinna üle arutlesime – see oli kaheksa krooni päev –, siis see oli sama suur, kattis vaid toiduainete hinda, mida omavalitsused lapsevanemailt olid sinnani küsinud, makstes valla või linna rahakotist kokkade palga ja muud toiduvalmistamise kulud,» selgitas Reps. Toidukorra hind on aastatega kasvanud 12 kroonini ehk eurodes 78 sendini, mille eest suur osa omavalitsusi üritab ikka toiduaineid osta, muud kulud kaetakse endiselt valla- või linnaeelarvest.

Reps teab, et 78 sendi eest on hinnatõuse arvestades raske täita sotsiaalministeeriumi karmistuvaid tervisliku toidu nõudeid. «Võib-olla väiksematele sellest isegi piisaks, kuid 7. klassist alates peaks riigi toetus suurem olema,» leidis ta.

Kui Reps peaks millalgi uuesti haridusministriks saama, suruks ta ilmselt läbi ka gümnaasiumiõpilaste riigi toetusega koolilõuna. Meenutuseks: esimesel haridusministri ajal 2002. aastal kehtestas Reps algkoolilaste tasuta koolilõuna ning kui ta 2006. aastal ministritoolile naasis, hakkasid lõunat saama kõik kuni 9. klassini ja põhikooli baasil kutsekoolis õppijad.

Osa raha vanemailt

Kas koolisööklate pingelise eelarvega on võimalik pakkuda tasuta ja kvaliteetset toitu?

Enamik ligi 110 000 põhikooliõpilasest ikkagi saab tasuta toitu, kuid tasapisi kasvab nende koolide hulk, kes osa toidurahast küsivad ka lapsevanemailt.

Saue põhikooliõpilase koolilõuna maksab 1,15 eurot, mis on üle Eesti üsna tavaline summa, millega laps igal koolipäeval toidetud peab saama.

78 senti tasub sellest riik ja Sauel maksavad lapsevanemad 37 senti päevas ehk umbes kaheksa eurot kuus. Enamasti on linnad ja vallad selle teise poole rahast enda kanda võtnud. Kui väga üldiselt arvestada, siis põhikoolilaste igapäevane toitmine tähendab riigile rohkem kui 14 miljoni eurost kulu ning valdadele-linnadele ja lapsevanemaile kokku veel umbes kuut miljonit eurot.

Sugugi kõik Saue gümnaasiumi lapsevanemad ei pea oma laste eest ise tasuma – Saue vald, kust käib linna kooli sadakond last, maksab lisasumma vallaeelarvest.

Kolmandas Tallinna-lähedases vallas Sakus maksab lapse koolilõuna 1,28 eurot ning riigi toetusest puudujääva 50 senti tasub algkoolilaste eest vald. 5.–9. klassi laste vanemail tuleb iga kuu umbes 11 eurot toiduraha maksta.

Saku vallavanema Kuno Rooba sõnul kattis aastaid tagasi, kui riik koolilõunat toetama hakkas, riigi raha kogu lõunakulu. Rooba tunnistas, et kuna Saku kuulub Tallinna-lähedaste valdade hulka, kus lastepuudust pole ja vald ei pea mõtlema, kuidas lapsi oma koolides hoida, siis on neil ka lihtsam toiduraha küsida.

«Meie liigume muu Eestiga vastutuult – meie mured on seotud rahva juurdevoolu, mitte lahkumisega, mis aga tähendab, et peame koole ja lasteaedu juurde ehitama, taristut arendama,» rääkis Rooba. «Ilma Tallinna koolideta me toime ei tuleks.»

Aastas kasvab Saku vald keskmiselt 203 inimese võrra. Kui kuus aastat tagasi sündis Sakus aastas 90 last, siis nüüd juba 140 ehk seitsme aasta pärast läheb kooli vähemalt kaks lisaklassitäit lapsi. «Oleneb, kuhu rõhuasetus panna, ja kus infrastruktuur piisavalt välja ehitatud, on ka lihtsam toiduraha leida,» tõdes Rooba. Ta mainis, et Saku koolid on renoveeritud ja ka Kurtna põhikoolile juurdeehitis tehtud. 2015. aastal plaanib Saku ehitada uue põhikooli, aga vaja on veel kahte lasteaeda.

Algkoolilaste toiduraha puuduoleva osa – 61 senti – katab ka Viimsi vald. Viimsi valla koolitoit on ilmselt üks kallimaid Eestis – 1,39 eurot. Noorsoo- ja haridusameti juhataja Kadi Bruusi sõnul plaanib vald tulevast aastast katta ka 5.–6. klassi laste toidu eest puuduoleva summa. «Kaugem eesmärk on jõuda kogu põhikooli tasuta toitlustamiseni,» lisas Bruus.

Tallinnast veidi kaugemal asuv Kuusalu vald maksab lisaks põhikoolile kinni ka gümnaasiumiõpilaste lõunatoidu. Valla haridusspetsialisti Kai Sinisalu sõnul otsustati vanemate õpilaste koolitoidu eest maksma hakata headel, majandustõusu aastatel ja ka rasketel aegadel ei ole sellest loobutud.

Lisasöök oma raha eest

Tartu linn on kehtestanud koolilõuna hinnaks 96 senti algkoolis, 1,15 eurot 5.–9. klassis ja selle hüvitab linn osaliselt. Pisemate laste eest tuleb vanemail kuus juurde maksta umbes 1,3 eurot ning suuremate eest ligi kuus eurot. Viies koolis saadakse algkooli puhul hakkama vaid riigi- ja linnarahaga, Tamme gümnaasiumis isegi kogu põhikooli osas.

Nagu näiteks üks rikkamaid valdu Rae vald, nii tasuvad ka Tallinn, Pärnu ja Narva põhikoolilaste koolilõuna täies ulatuses. Tallinnale läheb see aastas maksma kaks miljonit eurot.

Põhimõtteliselt samamoodi kui Keila linn, kes pakub tasuta toitu kõigile, aga lisaks annab valikuvõimaluse neile, kes supist kõhtu täis ei saa või soovivad korralikku praadi, käitub ka Saaremaa ühisgümnaasium.

Iga selle kooli 1.–9. klassi laps saab igal koolipäeval võtta kas prae või supi ja magustoidu, kui aga sellest väheks jääb, võib laps koolisööklas ka mitu korda söömas käia. Lisakordade eest tasutakse kuu lõpuks täpse arvestuse järgi. Ühe päevase toidukorra võib kirja saada juba hommikupudru ning võileivaga.

Lõunasöök maksab sel juhul juba eraldi. Veelgi enam: kui tavaline koolitoit ei maitse, on lastel võimalik valida tasulisest toiduletist mitme prae vahel. Selle eest tuleb iga kord sularahas või pangakaardiga maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles