Viru keskuse juht: ka ostujõulised hakkavad kokku hoidma

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Viru keskuse juhatuse liikme Ants Vasari sõnul on väga tõenäoline, et meedia mõjul hakkavad lähiajal senisest oluliselt vähem tarbima ka ostujõulised inimesed ning käive võib seetõttu langeda mitme aasta tagusele tasemele.

Viru keskuse juhatuse liige Ants Vasar tutvustas täna keskuse majanduslikku olukorda ja tulevikuprognoosi ning muudatusi.

Kui selle aasta käibeks peaks tulema 2,15 miljardit krooni, siis järgmisel aastal oleks Vasari sõnul hea, kui suudaks jääda enam-vähem samale tasemele ehk umbes 2 miljardi krooni juurde.

Samas ei pruugi see nii minna. Vasar selgitas, et kui viimastel aastatel ei oleks olnud suurt tarbimis- ja laenubuumi ning üle oma võimete elamist, siis oleks pidanud Viru keskuse käive kasvama 2004. aasta 1,07 miljardi krooni pealt järk-järgult 2008. aastaks umbes 1,75 ja 2009. aastaks umbes 2 miljardi krooni peale.

Vahepealne tarbimisbuum tõi aga kaasa selle, et 2007. aasta käive oli 2,12 ja ka sel aastal tuleb veel väike kasv ja ennustatakse käibe jõudmist 2,15 miljardini. Edasi ennustab aga Vasar siiski langust.

Vasar märkis, et see ostjaskond, mis põhjustas vahepealse hüppelise käibekasvu, on praeguseks juba mängust väljas, sest nad elasid üle oma võimete.

Kuid see, et aasta aega on inimestele selgeks tehtud, et tuleb kokku hoida, hakkab nüüd tema sõnul jõudma ka ostujõulisteni.

«Nüüd mõjuvad manitsused ka inimestele, kes reaalselt võiksid endale lubada ja võiksid ka ütleme oma väljakujunenud elustiilis tarbimist jätkata,» rääkis Vasar.

«Ma ise kipun arvama seda, et üleüldine musta stsenaariumi ettemaalimine mõjub ka nendele inimestele, nad tõmbavadki tarbimise tagasi ja nad võivad väga kõvasti tagasi tõmmata,» ütles ta.

Kui see nii läheb, võib Vasari prognoosi järgi järgmise aasta käibeks tulla vaid 1,7 miljardit krooni, mis on umbes 21 protsenti vähem kui selle aasta prognoositav käive. Kui ka ostujõulised inimesed massiliselt tarbimist vähendavad, võib meid Vasari sõnul oodata valus ja pikk langus.

«Seda seltskonda uuesti ostma saada, see on väga keeruline, kui ta on otsustanud, et hoiab kokku,» märkis ta.

2008. aasta alguses ennustas Ants Vasar Viru keskuse aastakäibeks 2,3 miljardit krooni, tõenäoliselt kujuneb see aga 6,5 protsenti väiksemaks. Vasar tunnistab, et siis paistis kõik veel märksa roosilisem.

Nii aasta alguses kui ka esimese poolaasta tulemuste põhjal tundus tema sõnul 2,3 miljardit veel täiesti reaalsena.

Aasta esimeses kvartalis nautis keskus aastatagusega võrreldes veel 6,6-protsendilist käibekasvu, teises kvartalis langes kasv 5 protsendi peale ning kolmandas kvartalis jäi käive juba 2 protsendi võrra väiksemaks kui mullu samal ajal.

Neljanda kvartali tulemuseks peaks prognoosi kohaselt tulema 4,7 protsenti väiksem käive kui mullu samal ajal.

Siiski võib ka praegust seisu pidada üldise majandusolukorra taustal keskuse juhatuse liikme sõnul heaks tulemuseks.

Vasar märkis, et keskusele annavad muu kaubandusega võrreldes palju juurde ka korraldatavad üritused - uuringu järgi olevat umbes 60 protsenti inimestest märkinud, et keskuses toimuvad moeüritused, messid jms annavad olulist lisaväärtust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles