Delfi ei anna Leedo-juhtumis alla

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ville Jehe
Ville Jehe Foto: Kalev Lilleorg

Delfi kaebab Tallinna ringkonnakohtu otsuse mitte rahuldada nende apellatsioonikaebust seoses Leedo-juhtumiga edasi riigikohtusse.

«Meie seisukoht ei ole muutunud. Kaebame edasi,» kinnitas ASi Delfi nõukogu esimees Ville Jehe, kirjutas aripaev.ee.

Halduskohus asus oma otsuses seisukohale, et kogu internetis avaldatav info tuleb keskkonna valdaja poolt enne avaldamist üle vaadata ning otsustada eraldi iga kommentaari, video- või pildimaterjali õigusliku korrektsuse üle.

«Kõikide jaoks, kes internetis mingis vormis tegutsevad, on ühtviisi mõistmatu, kuidas saab tänapäeval sellisel seisukohal olla,» ütles Jehe.

«Eesti ütleks sellise otsusega kogu maailmale, et Eestis erinevalt muust maailmast internet ei ole vaba,» lisas ta.

Otsus laieneks Jehe sõnul sisuliselt ka keskkondadele nagu rate.ee, youtube.com ja teistele sellistele, kus veebiväljaande omanik kutsub kolmandat osapoolt ehk siis tavalist inimest üles veebikeskkonna sisu looma.

«Siis peaks kõik klipid, videod, filmid läbi vaatama, audiofailid üle kuulama, pildid läbi analüüsima. See on pehmelt öeldes ebaloogiline,» ütles Jehe.

Delfi juhi hinnangul on küsimus selles, et uue meedia mõiste laiemalt ei ole veel kõigile arusaadav.

«Eestis on põhiprobleem see, et enamus uue meedia vastaseid ei mõista, et uues meedias ei saa sada protsenti vana meedia reeglid kehtida. Internetis olevat võrreldakse trükimeediaga, kus toimetus kõik avaldamisele mineva mitu korda läbi loeb,» selgitas ta.

«Kommentaare võrreldakse aga lugejakirjadega, mille puhul otsustab toimetus, millised avaldada, millised mitte. See paralleel on kõige suurem eksimus,» rõhutas Jehe kohtu argumentatsioonile viidates.

Nimelt võttis kohus seisukoha, et kommentaarid on lugejakirjad, mille avaldamise üle otsustab portaal.

«Aga see ei ole tõsi. Internet on absoluutselt teine maailm, see on suhtluskanal massidelt massidele – massid avaldavad ja massid loevad,» ütles Jehe.

Jehe märkis, et kümnekonna aasta jooksul, mil ta on sel alal tegutsenud, on pidevalt vähenenud ühiskonna osa, kes uue meedia olemust ei mõista, kuid endiselt on nad olemas.

«Kui vaatame selle valdkonna kohtuprotsesse, siis neid on tänaseks umbes kümmekond, ja neist ainult ühes, nn Leedo juhtumis on vaidlus jäänud internetikeskkonna peale. Ülejäänud asjades on kas mindud kohe konkreetse kommentaatori vastu, või kui alguses ongi esitatud süüdistus keskkonna vastu, on see hiljem ikkagi pööratud konkreetse isiku vastu,» viitas Jehe kohtuinstantside järjepidevuse puudumisele.

Leedo kohtuasjas on ühiskond Jehe sõnul endiselt lõhestunud, samamoodi põrkuvad uue meedia õiguste ja kohustuste osas arvamusliidrite seisukohad.

«On loomulik nähe, et uue meedia mõistmine võtab aega, aga üllatav on, et see nii kaua aega võtab,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles