Pakosta: Ilvese kõne oli emalik

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta
Liisa Pakosta Foto: Liis Treimann

«Presidendi kõne oli väga inimlik, isegi lausa emalik,» kommenteeris Isamaa ja Res Publica fraktsiooni liige Liisa Pakosta Toomas Hendrik Ilvese tänast teise ametiaja alguse puhul riigikogus peetud sõnavõttu.

Tema sõnul aitas selleks paralleeliks alust Ilvese sõnum, et ärge öelge kellelegi halvasti, ärge olge nii õelad ja hoidke üksteist, sest iga inimene on väärtus.

«Eks ta ole, inimesed on tõesti väsinud sarjamistest ja halvastiütlemistest ja paremaks pole see veel kedagi teinud, sellest tuleb ainult halba,» kommenteeris Pakosta Postimees.ee’le.

Paremaks teeb tema hinnangul ikka koostöö, üksteisega rohkem arvestamine, hoolimine, «kirjuma elu elamine», kui mõtestada Ilvese kodanikuühiskonna kohta öeldud sõnu.
«Kui väikese rahva president peab oma teise ametiaja alguse kõnet, kas see on siis hea või halb, et ta räägib nagu külavanem? Või isegi nagu perekonnas õhtusöögi juures kõneldakse?» küsis Pakosta.

«See oli üsna julge lähenemine, rääkida peamiselt ja mehe kohta nii ebatüüpiliselt suhteteemadest, tavaliselt loevad selliseid manitsussõnu emad.»

Pakosta märkis, et president ei rääkinud Euroopa Finantsstabiilsuse Fondist (EFSF), vaid suhetest ja väärtushinnangutest Euroopas, ta ei keskendunud Eesti sisemajanduse kogutoodangule, vaid eesti inimeste enesetundele. Ta ei rääkinud haldusreformist, vaid riigi- ja kohalike omavalitsuse asutuste elukaugusest või -lähedusest.

«Võib-olla oleks oodanud lisaks inimlikele suhteteemadele ka mõne suurema poliitilise eesmärgi seadmist,» kommenteeris Pakosta. «Selles mõttes tegi president mu meelest väikese enesetaandusegi, defineerides ennast pigem inimliku sillaehitajana ja ühiskonna valvekoerana kui poliitilise liidrina.»

Aga Pakosta meenutas, et kui inimestega rääkida, siis seda just ühelt healt presidendilt eeskätt oodataksegi.

President lubas vastu seista nii õelutsemistele kui populismile kui ka võimu kuritarvitustel – see on Pakosta väitel see, mida inimesed ühelt vastutustundlikult ja mittepopulistlikult presidendilt ootavad. «Nii et oli hea ja õige kõne küll, just parasjagu külavanemalik,» rääkis Pakosta.

«Loodan koos presidendiga, et mõistmist ja julgust üksteisele hästi öelda oleks rohkem. Kindlasti sünnivad sellisest hoolivast ärakuulamisest ja arvestamisest ka suured ja uued poliitilised eesmärgid. Kus nad pääsevad, jaguks ainult kuulajatel jõudu, südant ja tahtmist kuulata,» kommenteeris riigikogu liige.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles