Ossinovski Ilvese kõnest: tõstkem makse, reformigem haridust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Jevgeni Ossinovski luges tänasest president Toomas Hendrik Ilvese ametisse astumise kõnest välja üldisema toetuse nii koolivõrgu reformile kui innovatsiooni toetuseks maksude tõstmisele.

«Ilves lõi naelapea pihta, et ei maksa uskuda, et lahendused, mis meil töötasid 10 aastat tagasi, töötavad ka 10 aasta pärast. Ilmselgelt olud muutuvad ja meil tuleb end vastavalt selle kohanduda,» rääkis Ossinovski Postimees.ee'le.

«Üks asi, millele ka Ilves viitas, on meie hariduspoliitika, kuhu me protsendina sisemajanduse kogutoodangust kulutame suhteliselt palju, kuid absoluutnumbrites väga vähe,» selgitas Ossinovski.

Tema sõnul ei ole küsimus ainult lisaraha andmises, vaid ka olemasoleva efektiivsemas kasutamises - tuleks astuda samme kutsehariduse populariseerimiseks, aga ka vaadata üle koolivõrk.

Teiseks tõstatas presidendi kõne Ossinovoski jaoks küsimuse maksudest ja innovatsioonist.

«Minu meelest on sõnum, et kui 10 aastat tagasi olid madalamad maksud väga õige samm, et meelitada Eestisse välisinvestoreid, siis ei maksa arvata, et 10-20 aastat hiljem viib sama poliitika meid sinna, kuhu me tahame jõuda,» rääkis poliitik.

«Võib olla on aeg nüüd, kus Eesti on end juba hästi turustanud investeeringuteks ja äritegemiseks soodsa kohana, aeg liikuda põhjamaise mudeli poole, kus investeeritakse neli korda rohkem teadus- ja arendustegevusse, haridusse kõikidel astmetel, ja seeläbi suudetakse luua kõrgema lisandväärtusega tooteid ja ettevõtteid.»

Tema sõnul on viimased kümme aastat Eestis olnud lahenduste toel taolisi firmasid suhteliselt keeruline luua.

President Toomas Hendrik Ilves andis täna riigikogu ees oma teise ametiaja vande ja pidas selle puhul saadikutele kõne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles