Vello Lõugasele pistise andmine tõi ärimehele karistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Lõugas.
Vello Lõugas. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Harju maakohus mõistis teisipäeval kriminaalkorras süüdi ärimehe ja tema ettevõtte, kes maksid autospordiga tegelevale mittetulundusühingule raha selle eest, et saada vastutasuna Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse liikluskorralduse osakonna endiselt juhatajalt Vello Lõugaselt vajalikud kooskõlastused neid huvitanud liikluskorraldusskeemile.

Kohus leidis, et OÜ Tanner ja selle juhatuse liikme Peeter Salmu süü pistise andmises on tõendatud ning määras kokkuleppemenetluse korras juriidilisele isikule 3200 ning Salmule eraisikuna 1963 euro suuruse rahalise karistuse.

Transpordiameti endiste töötajate mahuka kriminaalasja teiste osaliste, sealhulgas Lõugase süüepisoode arutab kohus hiljem.

Süüdistuse järgi pöördus OÜ Tanner juhatuse liige Peeter Salmu mullu mais toona Tallinna transpordiametis töötanud Vello Lõugase poole palvega aidata tal koostada Tanneri huvides Paldiski maantee ja Piibelehe tänava liikluskorraldusskeem ning see transpordiameti poolt kooskõlastada. Vastutasuna küsis Lõugas Salmult mullu 23. mail autospordiga tegelevale Villu Spordiklubi MTÜ-le 18 000 krooni ehk 1150,41 eurot.

Pistisena käsitletava summa üleandmiseks toimetas Lõugas kokkuleppel Salmuga OÜ Tanner kontorisse Villu Spordiklubi poolt väljastatud tegelikkusele mittevastava arve, millel märgitud tehnika remonditööde teenust 18 000 krooni ulatuses Tanner reaalselt Villu Spordiklubile ei osutanud.

Süüdistuse järgi oli tegemist Lõugase poolt Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse liikluskorralduse osakonnas Tanneri jaoks liiklusskeemi kooskõlastamise eest makstud summaga. Raha laekumise järel täitis Lõugas oma lubaduse ja kooskõlastas vajaliku liikluskorraldusskeemi Paldiski maantee ja Piibelehe tänava nurga asfalteerimiseks, tuvastas uurimine.

Kaitsepolitsei (kapo) jõudis Tallinna endiste linnaametnike Vello Lõugase ja Mati Songisepa süüasja kohtueelse uurimisega lõpule juba tänavu juunis ning edastas materjalid prokuratuuri.

Kaitsepolitsei pidas mullu 2. septembril pistise võtmises kahtlustatavana kinni Tallinna transpordiameti endise liikluskorralduse osakonna juhataja Vello Lõugase, kes pääses 4. septembril vabadusse. Kaitsepolitsei kahtlustas Lõugast korduvas pistise võtmises mullu suvel selle eest, et ta andis liikluskorraldusprojektidele kooskõlastusi. Pistist sai ta kahtlustuse kohaselt nii sularahas kui ka maksti kinni temale soetatud auto.

Samal ajal said kahtlustuse pistise andmises Liiklusbüroo OÜ juhatuse liige Janno Sammul (32), ASi Signaal juhatuse esimees Ats Tamm (55) ja OÜ Tanner juhatuse liige Peeter Salmu (51) ning nendega seotud kolm ettevõtet juriidilise isikuna.

Mullu septembri teisel poolel kahtlustatavate ring laienes. Nii esitas kaitsepolitsei siis Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse juhina töötanud Mati Songisepale (69) kahtlustuse pistise võtmises seoses liikluskorraldusprojektidele kooskõlastuste korraldamisega. Kahtlustuse kohaselt on ta 2010. aasta suvel saanud pistisena sularaha, samuti on tasutud tema arveid. Kokku ulatub pistisena saadud summa üle 200 000 krooni.

Kahtlustuse said veel ka kaks ettevõtjat ja nendega seotud kaks äriühingut. Ettevõtja Aavo ja temaga seotud firma said kahtlustuse pistise vahendamises ning Rein Annusver ja temaga seotud ettevõte K-Projekt pistise andmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles