Piraate hakatakse ohjeldama ka maismaal ja õhus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO Julgeolekunõukogu võttis eile vastu resolutsiooni, mille kohaselt võivad rahvusvahelised jõud hakata Somaalia piraatidega võitlema ka maismaal ja õhus.


15-liikmeline julgeolekunõukogu kiitis ühehäälselt heaks USA koostatud resolutsiooni, mis annab rahvusvahelistele jõududele seadusliku aluse asuda piraatide vastu võitlusse ka Somaalia maismaal ja õhuruumis, teatas Reuters.

Piraadid on sel aastal hõivanud mitukümmend laeva ning teeninud miljoneid dollareid lunaraha. Kuigi mitmed riigid on saatnud Aafrika idaossa oma sõjalaevad, pole paljude vaatlejate hinnangul rahvusvahelised pingutused vilja kandnud, sest piraadid saavad seni üsna segamatult tegutseda.

Ühe põhjusena võib näha asjaolu, et piirkonnas korda tagavatel riikidel puudus seni voli võidelda piraatidega ka maismaal. 

USA riigisekretäri Condolezza Rice´i sõnul annab see resolutsioon tugeva signaali selle kohta, et «Somaalia piraatide karistamatusele» tehakse lõpp, vahendas AFP.

Kuigi Somaalia nõrk keskvalitsus on lubanud piraatide ohjeldamiseks teha kõik võimaliku, puudub neil tegelikkuses kontroll oma riigi üle, mida õõnestavad islamimässulised ja rivaalitsevad klannid.

Pole selge, millised jõud hakkavad Somaalia maismaal või õhuruumis piraatidega võitlema. Samuti on ebaselge, kas rahvusvahelistes operatsioonides osalevad ka USA relvajõud. Sellele vaatamata kutsus resolutsioon riike üles aktiivselt osalema piraatidevastases võitluses.

Palju on räägitud ka ÜRO rahutagamisjõudude saatmisest Somaaliasse, kuid vastavat resolutsiooni pole veel vastu võetud.

Ida-Aafrika Meresõitjate Abiprogrammi (EASAP) esindaja sõnul kaaperdasid piraadid eile Adeni lahel aga veel koguni neli laeva - Türgi kaubalaeva, Indoneesia puksiiri, Hiina kalalaeva ja ühe jahi, vahendas Reuters.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles