Prokuratuur soovib piirata kaitsjatele antavat materjali

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Уголовные дела на полке прокуратуры. Иллюстративный снимок.
Уголовные дела на полке прокуратуры. Иллюстративный снимок. Foto: Riigiprokuratuur.

Riigiprokuratuur soovib muuta kehtivat kriminaalmenetluse seadustiku sätet, mis näeb ette kaitsjatele kriminaaltoimiku koopia andmise, ning taastada varem kehtinud korra, mis lubas kaitsjal materjalidega tutvuda kohapeal.

Riigi peaprokuröri hinnangul peaks vähemalt jälitustegevusega kogutud teabe osas minema tagasi enne 2004. aastat kehtinud regulatsiooni juurde, kus kaitsjatel oli kriminaalasja materjaliga võimalik prokuratuuris tutvuda, kuid toimiku koopiat neile ei antud, teatas riigiprokuratuur.

Riigi peaprokurör Norman Aasa sõnul on otsus sündinud pikema aja jooksul ega ole ajendatud ainult tänases Postimehes avaldatud stenogrammist, mis pärineb maadevahetuse kriminaalasja toimikust.

Juhtumeid, kus pärast advokaatidele kriminaalasja materjalide üleandmist, saab toimikutes sisalduv delikaatne informatsioon avalikuks kõrvalistele isikutele, on riigiprokuratuuri hinnangul kogunenud kahetsusväärselt palju.

«Küsimus ei olegi ainult selles, et toimiku materjale avaldatakse enne kohtuistungit leheveergudel, vaid ka selles, et kriminaalasjas kogutud teave on jõudnud ehedal kujul kuritegelikesse ringkondadesse, mis võib seada ohtu tunnistajate turvalisuse,» teatab prokuratuur oma pressiteates. 

Riigiprokuratuuri sõnul ei ole advokatuur suutnud ühelgi juhtumil toimikuga pahatahtlikult või hooletult ümberkäinud advokaati välja selgitada. Seetõttu ei näegi prokuratuur kannatanute õiguste ja kohtupidamise sõltumatuse kaitsmiseks muud võimalust, kui piirata kaitsjatele üleantavat materjali.

Vastava taotlusega on riigiprokuratuur otsustanud pöörduda justiitsministeeriumi.

Ministri hinnang

Justiitsminister Rein Lang suhtub esmapilgul üsna skeptiliselt riigiprokuratuuri ettepanekusse piirata kaitse õigusi.

«Küll aga tuleb möönda, et kohtueelse uurimise materjalide ilmumine meedias enne kohtumenetlust on probleem,» teatas minister pressiesindaja vahendusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles