Iisrael vabastab ühe sõduri vastu 1000 palestiinlast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vangistatud Iisraeli sõjaväelane Gilad Shalit 2009. aastal avaldatud fotol.
Vangistatud Iisraeli sõjaväelane Gilad Shalit 2009. aastal avaldatud fotol. Foto: SCANPIX

Iisraelis oodatakse viis aastat Gaza mässuliste vangistuses olnud sõjaväelase Gilad Shaliti naasmist kodumaale. Eile sõlmis juudiriik Gazat kontrolliva rühmitusega Hamas leppe, mille raames laseb Iisrael Shaliti vastu vabaks 1000 palestiina vangi.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ütles eile õhtul, et Shalit naaseb koju lähipäevil, kuid ametnikud ei ole seni konkreetselt selgitanud, kuidas ja millal kokkulepe rakendatakse, vahendas AFP.

Kui vangide vahetus aset leiab, teeb see lõpu noore sõduri kannatustele, kes on oma enam kui viis aastat kestnud vanigstuse tõttu tõusnud Iisraelis ikooni seisusesse. Shaliti võtsid Gaza mässulised kinni 2006. aasta juunis.

Hamasi juhi Khaled Meshaali sõnul laseb Iisrael kahes järgus vabaks kokku 1027 palestiinlast, kellest 27 on naised. Ühe nädala jooksul vabastatakse 450, kahe kuu jooksul ülejäänud vangid.

Kokkulepet tähistasid lõppenud öösel Jeruusalemmas Shaliti vanemad ja nende toetajad. Gazas tuli Hamasi sõnul tänavatele kümneid tuhandeid palestiinlasi, et oma rahvuskaaslaste vabastamise üle juubeldada.

Kõik siiski leppe üle heameelt ei väljendanud – Iisraeli valitsuses hääletas kava vastu kolm ministrit, nende seas välisminister Avigdor Lieberman. Mitu kommentaatorit väitsid, et vahetus jätab Iisraelist nõrga mulje ja võib kaasa tuua rohkem mässuliste rünnakuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles