Uganda lapsohvriäri tekitab kohalikes õõva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed. Pildil on illustreeriv tähendus.
Koolilapsed. Pildil on illustreeriv tähendus. Foto: SCANPIX

Uganda pealinna Kampalat ümbritsevate külade elanikud on aina sagenevate lapseohverdusjuhtumite pärast hirmust halvatud vahendab BBC.

Koolist koduteele suunduvaid lapsi valvavad nii nende õpetajad kui ka vanemad.

Laste mänguväljakuid ja teeääred on aga täis riputatud plakateid, mis hoiatavad lapserööve korraldavate nõidarstide eest.

Röövitud lapsed ohverdatakse rituaali käigus, mis toob uskumuste kohaselt kaasa hea tervise ja jõukuse. Tava oli Ugandas pea täielikult kadunud, kuid paistab nüüd koos kolme aasta eest alguse saanud majandustõusuga uuesti pead tõstvat.

Teeäärtest avastatud moonutustega lapselaibad annavad aimu aina kasvavast usust inimohvri mõjujõudu.

Paljude kohalike arvates on asja taga riigi värske eliit, kes maksab nõidarstidele suuri rahasummasid, et oma jõukust veelgi kasvatada.

Kohaliku lastehoiuameti kirikus õpetab pastor Peter Sewakiryanga lastele laulu pealkirjaga «Tervendage meie maa, lõpetage laste ohverdamine». Tema hinnangul on lapsohvrite arv kasvanud, kuna inimesed armastavad raha aina rohkem.

«Nad usuvad, et kui laps ohverdada, siis saad ise rikkaks. Nii et on olemas inimesi, kes on nõus teatava summa eest lapsi ostma. Lastest on saanud vahetuskaup ja laste ohverdamisest äriala,» sõnas Sewakiryanga.

Kampala peamises haiglas näitab neurokirurg Michael Muhumuza 9-aastase Allani hirmuäratavate vigastuste röntgenipilte.

Allani pead ja kaela läbistanud matšeetelöögi tagajärjel puudus tal osa pealuust ja poisi aju sai kahjustada, hoop oli antud eesmärgiga pea kehast eemaldada.

Ka oli nõidarst poisi kastreerinud. Möödus kuu, enne kui oma koduküla lähedusse maha visatud Allan koomast ärkas.

Poisil õnnestus oma ründajad identifitseerida, nende hulgas ka Awali-nimeline mees. Kuid politsei sõnul on Allan tunnistajana ebausaldusväärne.

Kohalike elanike sõnul jätkab Awali aga lapsohvriäriga. BBC ajakirjanikel õnnestus mehega ka isiklikult kohtuda, teeseldes, et soovivad oma ehitusärile hoogu sisse anda.

«Selleks [lapseohverduseks] on kaks meetodit. Esiteks võime lapse elusana teie ehitusplatsile matta või siis lõigume neid eri kohtadest ja lisame nende verd spirituaalsesse rohtu,» sõnas Awali.

«Kui tegemist on poisiga, siis lõikame maha nii tema pea kui ka genitaalid. Siis kaevame teie ehitusplatsile augu ja matame tema käed ning jalad auku,» lisas mees.

Laste rünnakud on tekitanud piirkonnas hirmuõhkkonna. Kohaliku politsei andmeil oli 2006. aastal üks lapseohverdusjuhtum, 2008. uuris politsei 25 väidetavat ohverdust ja 2009. aastal veel 29 juhtumit.

Inimõigusorganisatsioonide väitel on aga tegelik arv palju suurem, ulatudes sadadesse juhtumitesse, politsei uurimistööd aga takistavat nende hinngangul korruptsioon ja vahendite puudumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles