Teder: omavalitsustel on suured suhtlemisprobleemid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Teder.
Indrek Teder. Foto: Liis Treimann

Õiguskantsler Indrek Tederi sõnul kaevatakse talle sageli, et kui inimene suhtleb vallaga, siis talle ei vastata.

«Viimase kolme aastaga oleme kontrollinud 14 kohalikku omavalitsust just selles küsimuses, kuidas suheldakse inimestega, kõigis on probleemid ja väga elementaarsed - ei suhelda, ei selgitata,» rääkis Teder ETV saates «Foorum», vahendas ERR Uudised.

Tema sõnul võib see tuleneda arhailisest suhtumisest, et väikses kohas on kõik omavahel tuttavad ja milleks asju selgitama hakata, aga inimesele tuleb ikkagi rääkida, miks mingi otsus vastu võetakse.

Kui kohalik omavalitsus ei suuda mingeid ülesandeid, näiteks koolihariduse andmist või sotsiaalhoolekannet täita, tuleks Tederi hinnangul kaaluda selle riigistamist, õiguskantsler rõhutas, et talle on tähtis, et inimeste põhiõigused oleksid tagatud ning see on riigi ja kohaliku omavalitsuse kui avaliku võimu esindajate ülesanne.

Rääkides kohalike omavalitsuste sundliitmisest, tunnistas Teder, et põhiseaduse kohaselt on Eesti üheselt unitaarriik ehk ühtne riik, kuid teisalt on seal kirjas, et omavalitsustel on päris lai autonoomia. Seega on küsimus, kas põhiseadus sundliitmist lubaks, vaieldav.

Esimesele vaatajaküsimusele, kas olete oma kohaliku omavalitsusega rahul? vastas jaatavalt 26,6 ning eitavalt 73,6 protsenti 462 helistajast. Teisele vaatajaküsimusele, kas omavalitsused tuleks sundliita? vastas jaatavalt 67,1 ning eitavalt 32,9 protsenti 587 helistanust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles