Ajaleht: Liibüast smugeldatakse relvi Egiptuse mustale turule

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse julgeolekujõudude sõdur soomuki juures Siinai poolsaarel.
Egiptuse julgeolekujõudude sõdur soomuki juures Siinai poolsaarel. Foto: SCANPIX

Liibüast veetakse Egiptusesse nii palju relvi, et õlalt tulistatava Stingeri õhutõrjeraketi hind on kukkunud 10 000 dollarilt 4000 dollarile.

Suured relvalaadungid liiguvad üle piiri Siinai poolsaare mustale turule, rääkisid The Washington Postile Egiptuse sõjaväe endised ja praegused ametnikud ning relvakaupmehed.

Egiptuse ametnikud on lisaks Stingeritele konfiskeerinud ka näiteks automaatrelvi.

Ajalehe andmetel on õhutõrjerakette viidud tunnelite kaudu Gazasse.

Gaza palestiinlaste piirkonnas on võim islamistlikul Hamasil, kuid seal tegutseb ka radikaalseimaid rühmitusi.

Gazast Iisraeli tulistatud raketid poel lasknud «ära vajuda» rünnakuid ja vasturünnakuid palestiinlaste ja Israeli konfliktis.

«Me ei taha näha Egiptust riigina, läbi mille kulgeb relvade smugeldamine,» sõjaväeluures kindraline teeninud, kuid nüüd pensionile olev Sameh Seif el-Jazal ajalehele. Me oletame, et palestiinlaste rühmitused on leppinud Liibüaga relvatarnetes kokku, lisas ta.

Liibüa endine diktaator Muammar Gaddafi jõudis ameeriklaste oletuse järgi välismaalt osta 20 000 raketti. Osa hävis NATO õhurünnakutes, kuid kadusid relvaladudest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles