Riigikontroll: osa omavalitsusi eirab teadlikult teehoiunõudeid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teehöövel
Teehöövel Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kohalikud omavalitsused ei suuda vähenenud majandamiskulude tõttu muuhulgas hoida piisavalt korras teid ja tänavaid. Riigikontroll kritiseeris aga oma 2011. aasta kokkuvõttes, et teehoius on määratletud üsna täpsed riigi antud juhised, mida omavalitsused sageli lihtsalt eiravad, teisalt ei kontrolli aga ka riik nende täitmist.

Riigikontrolli arvates ei saa aktsepteerida olukorda, kus osa omavalitsusi eirab teede ohutust tagavaid nõudeid teadlikult, ning seda, et riik seda nõuete kehtestajana talub.

«Teehoid on valdkond, kus omavalitsustel tuleb toimida üsna täpsete riigi antud juhiste järgi. Seda, kui palju teehoiule eelarveraha kulutada, otsustavad küll omavalitsused, kuid teetöid tehes või teehoidu korraldades tuleb arvestada kohustuslike nõuetega,» märkis riigikontroll.

Kohalike teede seisundi ja teetööde vajaduse väljaselgitamist raskendab ka puudulik info nende kohta. Kuigi see info peaks kajastuma riiklikus teederegistris, ei ole omavalitsused kõiki nõutud andmeid teederegistrisse esitanud ning on enamasti piirdunud vaid riigieelarvest eraldatava raha jaotamise aluseks oleva info edastamisega.

«Maanteeamet kui teeregistri vastutav töötleja ei ole teinud omavalitsustele märkusi puuduolevate registriandmete kohta, amet registrisse kandmata andmeid ise aktiivselt ei nõua ega kontrolli omal initsiatiivil esitatud andmete õigsust. Riigikontrolli hinnangul näitab see üheselt riigi passiivsust omavalitsustele kohustuslikuks järgimiseks kehtestatud nõuete täitmise tagamisel,» leidis riigikontroll.

Nõiaringina ei saa maanteeametil seetõttu ka kohalikke teid kontrollida, sest neil ei ole võimalik hinnata konkreetsele teele kehtivaid nõudeid – kuna omavalitsused ise on need määramata jätnud. «Riigikontroll leiab, et teeseadus tuleks üle vaadata ning maanteeameti kontrollipädevust kohalike omavalitsuste suhtes täiendada.»

Riigikontrolli küsitletud omavalitsused hindasid tulude vähenemise tagajärgi majandamiskuludele ja investeeringutele ning nimetasid kõige enam kannatanud valdkondadena teede ja tänavate korrashoidu – seda mainis 82 protsenti vastanutest.

Teede ja tänavate seisundi halvenemine väljendub nende sõnul selles, et puudub võimalus teha endises mahus hädavajalikke hooldustöid nagu löökaukude parandamine kõvakattega teedel, kruusateede hööveldamine jms, rääkimata investeeringutest teedesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles