Riigikontroll: masu vähendas avalike teenuste kättesaadavust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Kristjan Teedema

Majanduskriisi aastatel on mitmed omavalitsused vähendanud teenistujate hulka ja tööaega või loobunud mitmete toetuste maksmisest. Need sammud on vähendanud avalike teenuste kättesaadavust, tõdeb riigikontroll 2011. aasta kokkuvõttes.

Riigikontrolli küsitletud omavalitsustes oli 2010. aastal teenistuses ligikaudu 4 protsenti vähem inimesi kui 2008. aastal. Seejuures on teenistujate arvu vähendatud ca 50 protsenti valdades ja linnades, kuid ca 9 protsenti on ka omavalitsusi, kus teenistujate arv on sellel perioodil suurenenud.

Teenistujate arvu vähendamisega võrreldes on rohkem selliseid omavalitsusi, kes on vähendanud teenistujate palkasid (61 protsendil). Ligikaudu 30 protsenti omavalitsustest on vähendanud nii teenistujate arvu kui ka nende palkasid.

Koos tulude vähenemisega muutus mitmes omavalitsuses aktuaalseks ka vajadus lühendada omavalitsusasutuste töö- ja lahtiolekuaegu - nii on toiminud ligikaudu 14 protsenti omavalitsustest.

Peamiselt muudeti lahtiolekuaegu raamatukogudes, avalikes internetipunktides, kuid toodi välja ka lasteaedade ning huviringide tööaja lühendamist. Mõni omavalitsus märkis, et vallavalitsuse lahtiolekuaja lühendamise ja ametnike suurenenud töökoormuse tõttu on edasilükkamatute toimingute tegemiseks vallakodanikke tulnud saata naabervalda.

Pikenenud on ka haldustoimingute aeg, peamiselt on ametnike suure töökoormuse või asendaja puudumise tõttu kannatanud erinevate taotluste menetlemine ja lubade väljastamine. Enim on viibinud planeeringute ja ehitusega seotud avalduste menetlemine, kuid pikenenud on ka maaküsimuste, jäätmekäitluse ja toetuste maksmisega seotud otsuste tegemise aeg. Varasemast rohkem aega on võtnud erinevatele avaldustele ja teabenõuetele vastamine.

Ligikaudu veerand omavalitsustest on mõne parematel aegadel enda kanda võetud ülesande täitmise kas lõpetanud või selle mahtu vähendanud. Levinumatel juhtudel on loobutud spordi- ja kultuurivaldkonna toetuste maksmisest või ürituste korraldamisest.

Kahe viimase kriisiaastaga ehk 2009. ja 2010. aastal vähenesid omavalitsuste tulud 2,9 miljardit krooni ehk 13 protsenti. Kulud vähenesid võrreldes 2008. aastaga aga 4,2 miljardit krooni ehk 18 protsenti, mida on oluliselt enam, kui vähenesid samal perioodil omavalitsuste sissetulekud (vähenemine 2,9 miljardit).
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles