Diplomaat: terroristide juht tegi Põhjamaades värbamistiiru

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia valitsusvägede sõdur rebib maha terrorirühmituse al-Shabaab lippu.
Somaalia valitsusvägede sõdur rebib maha terrorirühmituse al-Shabaab lippu. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide Rootsi suursaatkonna andmetel käis Somaalia terroriorganisatsiooni al-Shabaab kõrge juht Põhjamaades värbamisvisiidil.

Wikileaksi netileheküljel avaldatud Rootsi saatkonna memodest selgub, «somaallaste terrorirühmituse al-Shabaab tuntud vaimne juht Hassaan Hussein külastas 2009. aastal Põhjamaid».

Kogutud informatsiooni järgi oli mehe eesmärgiks koguda raha ja otsida uusi liikmeid Soomest, Rootsist ja Norrast. Memo kirjutajaks on märgitud suursaatkonna diplomaat.

Rootsi meedia andmetel osales Hussein juulis 2009 Göteborgi Bellevue-mošees aset leidnud konverentsil.

Rootsis elavad somaallased rääkisid Expressenile, et mees oli ärgitanud noori liituma võitlustega ja avaldasid samas imestust, miks Husseinile oli viisa antud.

Ühest teisest memost selgub, et Rootsi välisministeeriumil polnud andmeid, milline Schengeni riik Husseinile Põhjamaadesse sõitmiseks viisa väljastas.

ÜRO julgeolekunõukogu sanktsioonide komitee lisas juulis ka nimesid Xassaan Xussen ja Hassan Mahat Omar kasutava Hassaan Husseini kümnest inimesest koosnevasse nimekirja. Nende isikute osas tuleb Somaalia olukorra tõttu kasutada piiravaid abinõusid.

Komitee hinnangul ohustab Kenyas Nairobis elav Hussein oma tegevusega rahu ja turvalisust Somaalias ning on osalenud raha hankimises ja uute liikmete värbamises al-Shabaabile.

Eeluurimise üldjuht keskkriminaalpolitseis Jaakko Christensen ei soovinud Iltalehtile kommenteerida, kas Hassaan Hussein on seotud Soomes avalikuks tulnud terrorikahtlustega või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles