Iiri sealiha sattus 32 Eesti lasteasutusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maag Lihatööstus kasutas saastumise kahtlusega Iirimaa sealiha singi tootmisel, ent vorstides seda tõenäoliselt ei ole.
Maag Lihatööstus kasutas saastumise kahtlusega Iirimaa sealiha singi tootmisel, ent vorstides seda tõenäoliselt ei ole. Foto: Arvo Tarmula / Lääne Elu

Iirimaalt pärit saastekahtlusega sealiha jõudis ka 32 kooli või lasteaeda, kuid suurem osa sellest saadeti enne kastmeks või kotlettideks tegemist siiski müüjale tagasi.


Veterinaar- ja toiduameti juhi Ago Pärtli sõnul jõudis sealiha, mis võis sisaldada mürgist ainet dioksiini, koolidesse, lasteaedadesse ja lastekodudesse hulgiladude kaudu.
Praeguseks on liha kõikjalt, kus see veel tarvitamata seisis, kokku korjatud ning läheb hävitamisele.

Lisaks sattus Iirimaalt toodud sealiha ka mitmete lasteasutuste toitlustamisega tegelevate firmade ladudesse. Nii kuulis Tallinna Pääsküla gümnaasiumi direktor Peep Laidvee saastekahtlusega sealiha jõudmisest nende kooli alles Postimehelt.

Laidvee sõnul tegeleb koolis toitlustamisega osaühing Orfeum. Viimasest kinnitati Postimehele, et koolidesse nende firmast tellitud Iiri päritolu kaelakarbonaadi ei saadetud ning kogu liha läks müüjale tagasi. Veterinaar- ja toiduameti andmed räägivad aga teist keelt.

Harjumaal asuva Kosejõe kooli direktori Vello Saliste sõnul saadeti ka enamik neile jõudnud Iiri lihast tagasi. Osa sellest läks siiski toidu sisse, kuid direktori hinnangul ei ole muretsemiseks eriti põhjust. Seetõttu polegi lapsevanemaid asjast teavitatud.

Saliste arvamust, et sealihast midagi halba ei sünni, toetas eelmisel nädalal Postimehele antud usutluses ka maaülikooli toidutoksikoloogia dotsent Tõnu Püssa. Tema sõnul oli dioksiini lihas – kui seda seal üldse oli – nii vähe, et see ei kahjusta lapsi ega täiskasvanuid.
Eestisse on Iirimaalt pärast septembrit toodud 120 tonni sealiha, millest suurem osa seisis eelmise nädala hakul veel ladudes ja oli kasutamata.

Iiri sealiha saanud lasteasutused

Imastu koolkodu, Avinurme keskkool, Ahtme gümnaasium, Tartu kutsehariduskeskus, Tallinna Magdaleena lasteaed, TTÜ Tallinna kolledž, Tallinna lasteaed Mudila, Inju lastekodu, Narva koolieelne lasteasutus Oja, Kosejõe kool, Oru põhikool, Põlula kool, Sisekaitseakadeemia päästekolledž, Uhtna põhikool, Kolkja põhikool, Rahumäe põhikool, Pääsküla gümnaasium, Lilleküla gümnaasium, Kristiine gümnaasium, Kalamaja põhikool, Nõmme põhikool, Nõmme gümnaasium, Laagna gümnaasium, Sikupilli keskkool, Uhtna lasteaed, Sõmeru lasteaed Pääsusilm, Taaramäe lastepäevakodu, Põltsamaa ametikool, Elva põhikool, Harku lasteaed, Märjamaa Midrimaa lasteaed, Mart Reiniku nim gümnaasium.


Allikas:  veterinaar- ja toiduamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles