Ettevõtja Kilk sai maatüki pakkumise Reiljani kabinetis

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine rahvaliitlasest keskkonnaminister Villu Reiljan (paremal), kes eile muu hulgas taunis maadevahetust puudutavate kaitsepolitsei materjalide jõudmist meediasse, ning tema kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv (vasakul) eile istungivaheajal Harju maakohtu garderoobi juures. Taamal jälgib meeste kellavaatamisi Rahvaliidu teabejuht Manuela Pihlap.
Endine rahvaliitlasest keskkonnaminister Villu Reiljan (paremal), kes eile muu hulgas taunis maadevahetust puudutavate kaitsepolitsei materjalide jõudmist meediasse, ning tema kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv (vasakul) eile istungivaheajal Harju maakohtu garderoobi juures. Taamal jälgib meeste kellavaatamisi Rahvaliidu teabejuht Manuela Pihlap. Foto: Raigo Pajula

Ettevõtja Rein Kilk tunnistas ülekuulamisel võimuorganeile, et looduskaitsemaad pakkus talle maa-ameti endine juht Kalev Kangur ei kusagil mujal kui toonase keskkonnaministri kabinetis.


Postimehe käsutuses on dateerimata koopia Kilgi ülekuulamise protokollist, millel ärimehe allkiri. Ülekuulamist võis toimetada kapo või prokuratuur – see koopiast ei selgu. Võib-olla mõlemad asutused koos. Protokoll on kooskõlas riigiprokurör Margus Kurmi väitega, et kapo kontrollis juulis 2006. aastal salvestatud Kilgi-Kanguri vestluse tagamaid.

Kilgi huvi vaibus

Kilk rääkis ülekuulamisel, et suhtles 2006. aasta suvel muude teemadega seoses tollase keskkonnaministri Villu Reiljaniga. Suhtlemise põhjus ei selgu, aga võib näiteks oletada, et see võis olla seotud Weroli rapsitehase erastamisega. Kilk osales erastamiskonkursil, kaotas selle ettevõtja Urmas Sõõrumaa firmale, kuid siis viimane loobus ja tehas läks Kilgi kontsernile.

Kilk tunnistas ülekuulamisel, et olles Reiljani kabinetis, selgitas tollane minister talle, et maadevahetusega on võimalik looduskaitselise väärtusega maade vastu saada äriliselt sobivamaid kinnistuid.

«Reiljan ütles, et kui mul on maadevahetuse vastu huvi, siis võtaksin ühendust Kalev Kanguriga,» rääkis Kilk ülekuulamisel. «Samas kutsus ta kabinetti ka Kalev Kanguri ning tutvustas meid. Rääkisin Reiljaniga juttu ning Kangur istus Reiljani arvuti taha.»

Kilk rääkis edasi, et mingi aja pärast teatas Kangur, et näe, siin on sellised maatükid. Kas sa neid ei taha, olevat Kangur küsinud.

Kilk tunnistas, et ei mäleta pakutud maatükke, kuid need võisid asuda Tallinnas Peterburi maantee ääres. Viimases osas kattub Kilgi jutt kapo poolt tehtud vestluse salvestusega juulis, kus juttu on Jägala jõe ääres asuvast umbes sajahektarilisest kinnistust.

«Seal on päris ilusad detailid, teeks tõesti mingi väga ilusa asja,» rääkis Kilk Kangurile kapo salasalvestusel. «Tahaks teha mingeid kihvte asju. Ma olen küll [teinud] neid vanu asju, uusi asju olen praktiliselt vähe teinud.»

Kilk jätkas ülekuulamisel, et tal ei olnud huvi ühegi maatüki vastu.

«Suhtlusest Kanguriga sai minu jaoks selgeks, et maadevahetuse teema ei ole minu jaoks perspektiivikas,» teatas Kilk ülekuulamisel. «Kangur ei olnud konkreetne, vaid jättis ebamäärase mulje. Seetõttu minu huvi selle teema vastu vaibus.»

Kohtumine söögikohas

Kilk tunnistas, et kohtus Kanguriga – pärast tutvumist ministri kabinetis – ühes Tallinna söögikohas. Sellest kohtumisest võib olla pärit kapo lindistus vestlusest, milles Kilk lubas Kangurile maatüki vahetuse korraldamise eest cash’i ja füüri välja lasta ehk raha maksta.

Ülekuulamisel tunnistas Kilk veel, et kohtus Kanguriga korra Tartus, siis aga juba uuris ta, kas riik saaks anda Tartu linna omandisse maad Anne kanali ääres.

Riigiprokurör Kurm ütles Postimehele, et maadevahetuse asjas on altkäemaksu kahtlustuse saanud vaid isikud, kelle vastu on piisavalt süütõendeid.

Kilk ütles eile, et keegi püüab maadevahetuse asjas tema tegevuse kohta dokumente lekitades tähelepanu kõrvale juhtida põhiküsimustelt. «Mul ei ole olnud ega ole otse ega kaude ühtegi maatükki, mida vahetada, ega ka ühtegi tükki, mida tahaksin saada, et seda millegi vastu vahetada,» lausus ta.

2 küsimust

Rein Kilk
ettevõtja

Miks tehing sajahektarilise maatükiga Harjumaal Jõelähtme vallas tegemata jäi?

Ega minul ei ole mingit maad olnud. Mingi maatükk käis läbi, see oli üldine jutt [maa-ameti toonase juhi Kalev Kanguriga]. Seda maatükki ei olnud minul ega kellelgi teisel. Väga ebamäärane jutt käis.

Kas teie huvi maadevahetuse vastu oli kuidagi seotud ka Weroli erastamisega?

Kuidas need seotud on? See on selline küsimus, et kas te olete hommikuse konjakijoomise maha jätnud. See on otsata ja aruta jutt.

Mul ei ole olnud ega ole mingit maad, mida vahetada. Muuseas, ma tean, kust see asi tuleb, sest Kalev Kangur ütles mulle jutuajamise algul, et meid kuulatakse pealt. Võib-olla ka meie praegust jutuajamist kuulatakse pealt. Mul ei olnud ühtegi kinnistut, see oli poolajakirjanduslik eksperiment. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles