Reiljan: Rävala kinnistu müük oli supertehing

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rävala puiestee 8 kinnistu..
Rävala puiestee 8 kinnistu.. Foto: Peeter Langovits.

Harju maakohtus eile üle kuulatud endise keskkonnaministri Villu Reiljani väitel oli Rävala 8 kinnistu müük 2006. aasta suvel riigi jaoks läbi aegade parim tehing.


Reiljan ütles, et keskkonnaministeeriumi siht oli müüa Tallinna kesklinnas asuv kinnistu enampakkumise 426 miljoni krooniga võitnud OÜ-le RealWay. Ent nagu ta oli kuulnud, olid nii enampakkumise võitja kui ka kaotaja asja kohtus vaidlustanud. 



«Ma tean, et RealWay palus kohtus kaitset Eesti Vabariigi vastu, kes tahab temaga vägisi suhtesse astuda,» rääkis Reiljan. «Nähtavasti sai RealWay ka ise aru, et pakkus üle.»



Pikk küsimuste laviin


Ometi õnnestus riigil Reiljani väitel noatera peal olnud tehingu eest lõpuks ikkagi korralik summa saada – 411,5 miljonit krooni (380 miljonit müügihind pluss 31,5 miljonit tagatisraha), mis oli soovitust vaid 14,5 miljonit krooni vähem. Eksministri sõnul aga kinnistu tegelikust turuhinnast tunduvalt kopsakam.



Nn Reiljani pistiseprotsessil kuulati eile üle kaks süüdistatavat – Reiljan ja vandeadvokaat Tarmo Sild.



Riigiprokurör Triin Bergmann ei andnud Reiljanile kaks ja pool tundi asu, pommitades teda küsimustega, mis puudutasid kinnistu müüki ja tema osa tehingus.



Istungi vaheajal seisis Reiljan näost õhetavana telekaamerate ees ja rääkis, et eilses Postimehes avaldatud maadevahetuse toimiku materjalide tilgutamine avalikkuse ette enne, kui asjaosalistele on esitatud süüdistus, on kurjast.



Eitas toetuse küsimist


Pärast vaheaega jätkasid Reiljani küsitlemist süüdistatavate kaitsjad. Nad küsisid, kas Reiljan on andnud Sillale ülesande küsida Rahvaliidu jaoks raha. Või kas Reiljan on ise ettevõtja Aivo Pärnalt raha küsinud ja talle ka mingeid soodustusi pakkunud.



«Mul pole sellist mõtetki tulnud! Ma pole sellist palvet ega soovi esitanud! Ma pole mitte kunagi mingitel asjaoludel soovinud ega nõudnud pistist! Ka pole ma lubanud ega teinud Pärnale mingeid soodustusi!» vastas Reiljan.



Endine Rahvaliidu esimees Reiljan väitis, et kohtus kunagi Pärnaga Tartu konservitehase juures, kus viimane oli talle öelnud: «Meie presidendivalimisi ei toeta!»



«Tean, et Pärn on [Marcel] Vichmanni ja [Tiit] Pruuliga ühes konsortsiumis. Minna [ettevõtjate] Vichmanni ja Pruuli käest toetust küsima! Ei noh, jah...» rääkis Reiljan.



Vandeadvokaat Silla küsitlemist kohus eile lõpetada ei jõudnud. Kohtuistung jätkub


22. detsembril. Süüdistusakti kohaselt nõudis Reiljan Rävala 8 kinnisasja müügi käigus Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles