Ergma taunib riigikogulaste käitumist

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Riigikogu esimees Ene Ergma ei pea õigeks, et üksnes erakonda reklaamivaid kuulutusi või trükiseid lasevad saadikud riigikogul kinni maksta kui tööga seotud kulutust.

«Riigikogu liikmetele hüvitatakse tööga seotud kulud vastavalt kehtestatud korrale. Üheks selliseks kuluks on bürooteenuste (sh paljunduse jms), väiketrükiste (visiit- ja kutsekaardid jms) ning kantseleitarvete ja tellitava perioodika kulud,» ütles riigikogu esimees Ene Ergma Postimehele.

«Loen põhjendatuks, et riigikogu liige teavitab kohtumisest, samuti on korrektne ära märkida oma erakondlik kuuluvus, mis on valijate jaoks oluline informatsioon. Üksnes erakonda reklaamivaid kuulutusi või trükiseid ei tohiks aga Riigikogu liikme tööga seotud kuluna kajastada,» lisas ta.

Ergma arvates pole vaja praegust kuluhüvitiste korda täpsustada. «Kehtestatud korda tuleb lihtsalt paremini lugeda,» kinnitas ta.

Riigikogu kantseleist kinnitati Postimehele, et nad kontrollivad kuludokumendi vastavust riigikogu liikme tööga seotud kulutuste hüvitamise korrale ja raamatupidamise sise-eeskirjale ning teevad vastavalt sellele väljamakse. Esitatud arve õigsust kinnitab saadik oma allkirjaga.

«Kuna ajalehtedes Sakala ja Pärnu Postimees ilmunud kuulutuste eest kuluhüvitisega tasumine on olnud mitmeti tõlgendatav, siis maksavad IRLi fraktsiooni liikmed selle raha Riigikogu kantseleile tagasi,» teatas IRL oma pressiesindaja vahendusel.

Tänane Sakala kirjutas, kuidas Isamaa ja Res Publica Liidu ning Keskerakonna saadikud lasid maakonnalehes ilmunud parteireklaami kinni maksta riigikogu kantseleil kui saadiku tööga seotud kulu.

Saadikute tellitud reklaamidel oli partei logo, kuid polnud ainsatki märget, et need oleksid kuidagi seotud riigikogu, selle fraktsioonide või liikmetega.

Viljandi- ja Järvamaalt parlamenti valitud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal palus kinni maksta 177.60 euro suuruse arve, Pärnumaal kandideerinud IRLi liikmed Annely Akkermann ja Toomas Tõniste ning sama partei Viljandi ja Järva piirkonna esindaja Siim Kabrits lasid tasuda kaks arvet kokku 380.40 euro eest.

Saadikud ei esitanud riigikogu kantseleile arveid mitte reklaami kohta. IRLi riigikogu fraktsiooni nõunikud Kati Kuusk ja Kaido Kukk ning Keskerakonna Viljandimaa piirkonna esimees Helmut Hallemaa, kes kõnealuste reklaamide asjus «Sakala» ja «Pärnu Postimehe» reklaamiosakonnaga suhtlesid, lasid arvetele tellimuse selgituseks kirjutada «väiketrükis». Selle eest saab hüvitist küsida bürookulude või esindus- ja vastuvõtukulude kategooriast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles