Kindral Allen: me tunneme Eesti relvavendi hästi ja peame teist lugu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindral John Allen ja kindral Ants Laaneots.
Kindral John Allen ja kindral Ants Laaneots. Foto: Kaitseväe peastaap

Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF ülem Ameerika Ühendriikide merejalaväe kindral John Allen tänas Kabulis Eesti kaitseväe juhatajat kindral Ants Laaneotsa Eesti silmapaistva panuse eest NATO kõige tähtsamasse operatsiooni.

«Ameerika Ühendriigid on väga tänulikud Eesti rahvale selle silmapaistva panuse eest, mida Eesti on andnud NATO kõige tähtsama operatsiooni õnnestumisesse,» ütles kindral Allen pärast kohtumist Kabulis kaitseväe peastaabi pressiesindaja sõnul.

«Ma tänasin kindral Laaneotsa professionaalse tegevuse eest Afganistanis. Minu kiidusõnad Eesti kaitseväelaste kohta ei ole lihtsalt kompliment, ettekannetest kuulen kõrgeid hinnanguid teie kohta iga päev. Me oleme varem koos eestlastega Iraagis ja Afganistanis teeninud ja võidelnud. Me teame teid hästi, kui professionaalseid, eeskujulikult väljaõpetatud ja kõrge moraaliga sõjamehi. Eesti jalaväekompanii Helmandis on pälvinud Ameerika merejalaväelaste ja Ühendkuningriigi sõdurite lugupidamise. Meil on au teenida koos selliste relvavendadega nagu Eesti sõdurid.»

Kindral Allen andis Kabulis ISAFi peakorteris Eesti kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneotsale ülevaate julgeolekuolukorrast Afganistanis ja operatsiooni tulevikust. Kõne all oli ka strateegiline partnerlus.

Kindral Alleni sõnul on kindel, et lääneliitlaste sõjaline abi Afganistanile jätkub ka pärast 2014. aastat, kui kogu vastutus selle riigi julgeoleku eest peaks minema üle Afganistani põhiseaduslikule valitsusele. «NATO liitlaste väed jäävad Afganistani veel väga kauaks ja me ei lahku 2014. aastal,» ütles kindral Allen. «Me jääme Afganistani strateegiliseks partneriks ning Afganistanis suveräänsuse järelvaatajaks ja toetajaks väga pikaks ajaks.»

Tema sõnul on aasta 2014 lihtsalt üks verstapost pikal teel. Afganistan vajab pikaajalist kindlat toetust, sest sellest sõltub stabiilsus kogu piirkonnas.

Kindral Allen ütles, et Afganistani julgeolekujõud muutuvad iga päevaga tugevamaks ja on valmis taastama kontrolli riigi üle aastaks 2014.

NATO väljaõppemissiooni asejuhataja Jack D. Kem andis Eesti kaitseväe juhatajale ülevaate väljaõppemissiooni tegevusest ja arengukavadest. Toetajariigid on aidanud üles ehitada Afganistani rahvuslikku kaitsetööstust. Nii näiteks toodab Afganistan ise julgeolekujõudude tarbeks vormid ja kõrbesaapad.

Kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots külastas Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis patrullbaasis Wahid teenivat Eesti jalaväekompaniid Estcoy-12 ning kohtus NATO juhitava ISAF Edelaregiooni väejuhatuse ülema, Ameerika Ühendriikide merejalaväe kindralmajor John A. Toolaniga ning Helmandi väekoondise ülema, Ühendkuningriigi brigaadikindral Patrick Sandersiga.

Eesti jalaväekompanii Estcoy-12 alustas teenistust Helmandi provintsis selle aasta mais. Eesti osaleb Afganistani ülesehitamisel 2003. aastast. Praegu teenib NATO juhitud rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude koosseisus Afganistanis enam kui 160 Eesti kaitseväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles